Pelastussanoma

 

Päivittäistä seurantaa 
 
11.2.2021
 

Mooseksen vakoojat – ja kaksi kakkua

4. Mooseksen kirjan 13. luvussa Mooses tulee kansansa johdossa luvatun maan eteen ja Jumala käskee lähettää vakoilijoita jokaisesta sukukunnasta valittu edustaja. Niinpä 12 miestä valittiin, jotka lähtivät vakoilemaan minkälaista luvatussa maassa oikein on.

He löysivät sieltä mm. granaattiomenoita ja viikunoita sekä niin ison rypäleköynnöksen, että kahden miehen piti sitä kantaa seipään molemmista päistä kannatellen. He nimesivätkin Hebronin laaksossa olevan paikan rypälelaaksoksi.

Miksi siis tämä rypäleasia oli sitten niin merkittävä juttu? No siksi koska se liittyy ajankohtaan, jolloin nämä olivat siellä. Nimittäin laulujen laulu 2:10-13 jakeissa tämä sama asia käy ilmi, Kukkaset ovat puhjenneet maahan, laulun aika on tullut, ja metsäkyyhkysen ääni kuuluu maassamme. Viikunapuu tekee keväthedelmää, viiniköynnökset ovat kukassa ja tuoksuavat. Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule.

Kyseessä on siis viittaus tähän samaa tilanteeseen, he olivat luvatun maan edessä, kuten mekin nyt tässä ajassa ja tässä hetkessä. Minä ja sinä olemme ne vakoojat, jotka olemme saaneet tutkia minkälaisesta paikasta on kyse, mihin Jumalamme meitä houkuttelee menemään.

No kuinkas Mooseksen vakoojille sitten kävikään, kun he palasivat?

Vain Kaaleb ja Joosua olivat kuuliaisia Jumalalle ja halusivat mennä Mooseksen johtamana luvattuun maahan. Loput kymmenen eivät halunneet, vaan kapinoivat Moosesta vastaan.

No tässä tullaan siihen mistä nämä samat luvut löytyvät, miksi 3. Mooseksen kirjan 23. luku ja jakeet 15-17 ovat tulleet ylösoton laskennan, omerin laskennan esikuvaksi.

Kaksi kakkua uutislahjaksi Herralle: leivottuna happamena, eli synnissä. Happamattoman leivän juhla esimerkiksi on synnittömyyden, puhtauden juhla, kun taas jos taikinassa on hapan juuri, niin koko taikina happanee, on eräs raamatullinen vertaus. Happamena leivotut kaksi kakkua tarkoittaa siis että nuo ovat synnistä otettu ja leivottu uutislahjaksi Herralle.

No sitten siinä lukee myös, että kahdesta kymmenenneksestä lestyjä jauhoja. Tämä on sen verran epämääräinen käännös, että olen ajatellut, että sen täytyy olla tämä sama luku, jossa nämä vakoojat menivät vakoilemaan ja kaksi kymmenenneksestä vain oli valmis menemään. Eli suhdeluku 0n vain 2 tahtoo ja 10 ei tahdo.

Lestyt jauhot taas tarkoittavat parasta osaa viljasta, elikkä jos maailmassa on noin 7-8 miljardia ihmistä, niin näistä lestyjä jauhoja on vain murto-osa, johon kuuluu lähinnä kristityt ihmiset ylipäätään, joista siis 1:12 on sitten niitä, jotka tahtovat päästä morsiamena Jeesuksensa luo nyt ja heti palavasti.

Haluan viedä asian vieläkin syvemmälle Getsemanen puutarhaan, johon Jeesus lähti rukoilemaan, kun yksi niistä kahdestatoista oli lähtenyt häntä pettämään. Siinä Getsemanen mäen alla osa porukasta jäi nukkumaan ja Jeesus pyysi Pietarin, Adnreaan ja Johanneksen kanssaan sinne ylös.

Tässä tullaan samaan tilanteeseen mutta nyt niitä kutsuttuja olikin kolme ja toisaalta alas jäi vain 8 nukkumaan ja yksi heistä lähti jo aiemmin Herraamme pettämään. Olivathan he kaikki Jeesuksen itsensä valitsemia, joten sillä varauksella meidän on syytä asiaan suhtautua.

Ylhäällä kuitenkin kolme, Pietari, Johannes ja Andrea nukahtelivat ja Jeesus joutui heitä herättelemään.

Huomaatko että tässäkin on sama tilanne, kuin oli aiemmin.

 

Takaisin