Pelastussanoma

 

Päivittäistä seurantaa 
 
31.12.2020
 

Hyvää siunattua uutta vuotta 2021

Suomessakin, vasta 1700 luvun puolivälissä otettiin käyttöön tämä nykyinen Gregorianinen kalenteri, jonka sen niminen Paavi määräsi otettavan Euroopassa käyttöön.

Raamatullinen kalenteri onkin sitten luku sinänsä, eikä sekään ole niin yksinkertainen, koska Mosekselle annettu kalenteri alkaa sillä, että talven jälkeen keväällä, kun löytyy Israelin maasta ohrantähkä, niin silloin tuodaan ns. heilutus ja uutinen, että vuoden vaihde alkaa seuraavan uuden kuun sirpin näkymisellä.

Elikkä meillä on tähän Nooan ja Mooseksen välillä oli tämä aikamääritelmä, jossa oli vain 360 päivää vuodessa. Mutta moni laskee nimenomaan pahasti väärin, hakiessaan tuota 360 päivää vuoteen, koska Moosekselle annettu ehto, että Ohran on löydyttävä, ennen vuosi ei voisi vaihtua, joten siksi heillä on edelleen käytössä Adar 1 ja Adar 2 kuukaudet tasaamassa näitä aikoja. Elikkä jos ohraa ei löydy keväällä riittävän aikaisin, ennen uutta kuuta, niini uusi kuu alkaa Adar 2 kuulla.

Israelilaiset ovat luopunut tästä ajat sitten, koska se on niin epäkäytännöllinen, kun kukaan ei voi suunnitella etukäteen mitään sen vuoksi. Niinpä he ovat vain laskeneet sen Adar 2 tasauskuunsa ajankohdan jokaiselle vuodelle etukäteen kalenteriinsa.

Moosekselle annetutulla kalenterisysteemillä säilyy kalenterin tasainen vuosikiertokulku, eikä kenekään tarvitse olla matemaattisesti lahjakas, ymmärtääkseen sen. Jumala on siksi niin viisas, jotta hän antaa viisaiden pähkäillä, vaikka tyhmäkin sen tajuaa.

No sittemmin juutalaiset ovat alkaneet pitää Ros Hashanaa syyskuun lopulla vuodenvaihteenaan. Asiaan en ala perehtyä, koska minä itse pidän todellisena vuodenvaihteena aina tätä kevätohran löytymistä. Siihen on nyt aikaa ehkä 2 ja puoli kuukautta. Yleensä ohra siellä onkin löytynyt maaliskuun alussa, ennen kymmenettä päivää, joten kuu vaihtuu siellä 13. päivän jälkeen, elikkä tiukaksi menee.

Oli miten kukakin tykkää, niin peto pyrkii muuttamaan ajan ja lain, sanoo Pyhä Raamattu varoittavaan sävyyn. Samoin Jeesus sanoi, ajan perkit te tunnistatte, mutta aikaa te ette ymmärrä. Niinpä, se on nähty mm. pieneen menneissä profetioissa, joissa on ollut aikamääre.

Hyvää uutta vuotta nyt kuitenkin, oli se numerokin sitten mikä hyvänsä.

Me odotamme Jeesusta tulevaksi ja se on tärkeintä, kyllä ne ajat sitten siitä selviää ajallaan.

 

Takaisin