Pelastussanoma

 

Päivittäistä seurantaa 
 
28.4.2020
 

Koiniks mitta ja denari

Tukholman profetiassa toistetaan useaan kertaan lause:

Koiniks mitta nisuja yhden denarin ja kolme koiniksia ohria yhden denarin. Mutta älä turmele öljyä äläkä viiniä.

Mitä tämä lause oikeen tarkoittaa?

Koiniks on mittayksikkö, joka tarkoittaa määrämittaa mitä tahansa, kuten yleensä elintarvikkeita, etenkin juuri näitä jauho- tai jyvämääriä. Mitalla koiniks siis, sillä tarkoitetaan määrää, joka riittää yhdeksi päiväannokseksi yhdelle ihmiselle sillä mitattua tavaraa. Kolme koiniksia tarkoittaa siis kolmea päiväannosta.

Sitten mennään katsomaan mitä nisu ja mitä ohra tarkoittaa. Nisu on se vilja, joka kootaan aittaan morsiamena ja ohra jätetään. Siksipä 3. Mooses 23:15-17 omerin laskennassa puhutaan kahdesta kakusta, jotka on happamena, elikkä synnissä leivottu 2:10 osasta lestyjä nisujauhoja, elikkä parasta osaa siitä.

Nisu on siis verrattavissa morsiameen ja ohra häävieraisiin.

Mitä sitten tarkoittaa denari? Se löytyy myös Jeesuksen vertauksessa juurikin päivän työn palkkana, ikuinen elämä. Elikkä tässä kohtaa juuri yhden päivän työstä saatu ikuisen elämän palkka. Ei ole kahta denaaria, eikä puolta toista denaaria, eikä ole vajaata denaaria. On vain yksi ainoa palkkayksikkö, jolla Jumala ihmiselle voi antaa ja se on tasan yksi denari. Ikuinen elämä!

Nyt päästään asiaan, elikkä nisu ansaitsee yhden päivän palkan denaarin. Mutta ohran pitää olla kolme päivää töissä. Kyse on työstä saatua palkkaa.

Tämä voisi tarkoittaa niin, että häävieraat joutuvat olemaan kolme vuotta maan päällä ennen ylösottoaan.

Mutta älä turmele öljyä, äläkä viiniä! Noh, tässä tarkoitetaan henkeä. meidän henkeämme ja Pyhää Henkeä.

Joka tapauksessa näin minä tämän haluaisin ymmärtää.

 

Takaisin