Pelastussanoma

 

Päivittäistä seurantaa 
 
13.5.2018
 

(Omer 7vp) Tuli mieleen Ivalon lumi/jää uni vuodelta 2014 keväällä

Uni siis meni näin:

Olin juuri tullut Jäämereltä käsivarren kautta Norjasta jonkun tutun helsinkiläisporukan kanssa ja palasimme Suomen puolelle. Tulimme pikkubussilla tai sen tapaisella jonnekin sinne ylälappiin, koin että varmaan Ivalon seudulle. Saavuimme jollekin portille, johon meillä oli avaimet mutta portin eteen kasatun jäätyneen lumen takia me ei päästy etenemään portista läpi ja sitten tuli ilta. Minut määrättiin vartioimaan avaimet kädessä tuota porttia, pääsin siitä sisälle ja ulos, mutta lumi esti portista kulkemasta suuremmilla ajoneuvoilla, koska lumikasa oli jäässä, eikä mikään lapio pystynyt jäiseen lumeen. Oli pakko odottaa. Muu porukka lähti jonnekin kaupunkiin nukkumaan yöksi ja minä jäin vartioon. Tunsin kuitenkin olevani paljon vartijana unessa, vaikka kyseessä oli vain portti ja jäätynyt lumikasa.
Aamu varhaisella lumi alkoi sulaa ja pehmetä, saatoin jollain lapion tapaisella auttaa kasaa pienemmäksi lapioimalla sitä pois portin edestä reunoilta alkaen. Keskeltä lumi oli vielä ihan jäässä, eikä siihen pystynyt. Kevät lunta oli kuitenkin melkein rinnan korkeudelle.
Sitten paikalle tuli joku paikallinen vanha mies, joka ihmetteli kun olen edistänyt kevään tuloa lapiolla ja sitten hän alkoi auttaa minua. Aamu oli jo tullut ja lumi oli tosi pehmeää. Sitten katsoin isoa kasaa portin edessä ja kokosin kaikki voimani ja kaadoin reunoilta jo täysin sulaneen korkean lumikasan joka ikään kuin pirstaloitui märälle asfaltille ja suli hetkessä pois kokonaan. Sitten sain portin kokonaan auki ja ajoneuvot mahtuivat kulkemaan.
Kun lumi oli sula, niin oikeastaan saman tien kun sain portin auki, saapuivat ystäväni takaisin suuria venäjän lippuja heilutellen ja venäjänkielisiä tervehdyksiä ja iskulauseita toistellen.
Siihen uni päättyi.

Elikkä onko unessa tapahtunut jään sulaminen ja sen paikallinen avustaminen nyt kyseessä oleva tapahtumaketju? Siltähän tämä nyt hyvin voisi näyttää.

Kemijoessa tulvatilanne pahenee aiemmin arvioidusta merkittävästi. Nyt Rovaniemelle ennustetaan mittaushistorian suurimpien tulvien suuruista tulvaa. Suurimmat tulvat ovat olleet vuonna 1973 ja 1993. Viimeksi tilanne on ollut näin paha yli 20 vuotta sitten.

Myös Kittilässä tulvatilanne on myös pahempi, kuin aiemmin arvioitiin. Uusien arvioiden mukaan tulva ylittää selkeästi vahinkorajan jopa noin 70 sentillä.

Myös Ivalojoen pinta nousee edelleen alajuoksulla ja saattaa aiheuttaa vahinkoja Ivalon kylällä. Pelastuslaitos on jo suorittanut yksittäisiä evakuointeja Ivalon alueella.

Viranomaiset ovat käynnistäneet yhteistyön vahinkojen vähentämiseksi pelastusviranomaisten johdolla. Pelastuslaitos korostaa alueen väestön omatoimista suojautumista tulvilta.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805122200938482_u0.shtml

Lehdessä luki myös niin että on 1-3 päivää aikaa ”tehdä jotain” sulavalle lumelle, siis avustaa sen poismenoa. Se voisi olla tuoss 15.5. ku alkaa Venäjän liput tulla…. vois olla näin tätä selitystä vasten. Katsotaan jälleen!

 

Takaisin