Pelastussanoma

 

Miekka Suomelle 
 
15.6.2023
 

Asiantuntijat varoittavat: Pohjola on jäämässä ansaan

Baltic Sea Region Forum 2023 keräsi turvallisuuspolitiikan asiantuntijat Turkuun. Heidän mukaansa Euroopan tulevaisuus ratkaistaan Ukrainassa. Pohjola saattaa tulevaisuudessa jäädä Kiinan ja Venäjän ansaan.

Lehti:

Asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että Venäjän, Kiinan ja Iranin autokratioiden liittoutuma muodostaa toisen puoliskon uudessa maailmanjärjestysten välisessä kamppailussa. Toisella puolella ovat demokratioiden muodostamat Nato-liittoutuneet.

Luvut ovat Kiinan puolella. Se investoi voimakkaasti laivastoonsa, joka tulee lähitulevaisuudessa olemaan kooltaan Yhdysvaltain laivastoa suurempi. Yhdysvalloilla ja Natolla on kuitenkin teknologian suhteen etumatka, jota Kiina pyrki kuromaan kalustonsa määrällä.

Venäjällä on asiantuntijoiden mukaan arktisella alueella vuosikymmenen etumatka Nato-maihin verrattuna. Kiinan lähtiessä mukaan kilpailuun arktisesta alueesta, se voi Venäjän kanssa liittoutumalla muuttaa alueen voimasuhteita. Kiinan painopisteen säilyessä Tyynellämerellä, se sitoo pääosan Yhdysvaltain voimasta eteläiselle pallonpuoliskolle, jolloin Pohjola jää ansaan.

 

Takaisin