Pelastussanoma

 

Miekka Suomelle 
 
27.12.2012
 

Venäjä tulee tarvitsemaan maata tutka-asemalleen Suomesta ja sen Länsi-Lapista

Venäjän tutka-asema LappiinVenäjä aloittaa uusien tutka-asemien rakentamisen vuonna 2013

Tällä hetkellä on meneillään rakennustöiden valmisteluvaihe, joka ovat sujunut tarkasti aikataulun mukaan, hän sanoi. Tutka-asemat ovat avainasemassa ohjushyökkäyksestä varoittavassa järjestelmässä. Diplomaattisten erimielisyyksien vuoksi Venäjä ja Azerbaidzhan eivät ole tähän mennessä onnistuneet sopimaan Gabalinskin tutka-aseman vuokra-ajan jatkamisesta. Venäjän puolustusministeriö toteaa, että Gabalinskin aseman valvonta-alueen kattaa Armenian Armaviren tutka-asema.

Yli horisontin -tutka

Korkeilla taajuuksilla tutkan toimintamahdollisuuksia rajoittaa horisontti ja tutkan ja maalin keskinäinen korkeus. Yli horisontin -tutka (OTH) käyttää lyhyitä aaltoja (HF) ja niiden kykyä heijastua ionosfääristä, keskipitkiä radioaaltoja (MF) tai pitkiä radioaaltoja (LF) ja niiden pinta-aaltoetenemistapaa. Siten tutka voi mitata satoja, jopa tuhansia kilometrejä horisontin taakse, yleensä merelle. Suuren aallonpituuden vuoksi yli horisontin -tutkien antennit ovat jopa satojen metrien laajuisia kiinteitä antennikenttiä. Niitä tarvitaan varsinkin valtamerien sotilaalliseen valvontaan ja sään ennustamiseen sekä laittoman maahantulon, salakalastuksen ja salakuljetuksen paljastamiseen.

 

Takaisin