Pelastussanoma

 

Miekka Suomelle 
 
1.11.2012
 

Moni yhtälö täyttyy tämän jutun huomiossa

ISlannin ilmavalvontaIslannin ilmavalvonnasta kiista Suomessa: ”Jotkut ovat huolissaan Venäjästä”

Asiantuntijan mukaan Suomen osallistumista Islannin ilmavalvontaan vastustetaan kolmesta syystä. Suomen osallistuminen Islannin ilmavalvontaan yhdessä Ruotsin kanssa on herättänyt voimakasta vastustusta oppositiossa.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan opettaja Tomas Riesin mielestä on kiinnostavaa, että Ruotsissa ei olla käyty aiheen ympärillä vastaavaa keskustelua. Riesin mukaan vastustuksen taustalla voi olla kolmenlaisia näkökulmia.
– Jotkut tahot ovat huolissaan Venäjästä. Kyseessä voi olla vanhanaikainen suomalainen ajattelutapa, jonka mukaan Venäjää ei tule provosoida, Ries sanoo.

Toinen näkökulma on Riesin mukaan Naton ja Yhdysvaltojen vastainen.
– Ei haluta olla osa liittoa, jota ei voida itse voi kontrolloida ja joka voi aiheuttaa meille ongelmia. Kolmas näkökulma taas on se, että halutaan keskittyä mielummin Suomen puolustukseen.
– Ajatellaan, että tämä maksaa paljon rahaa, joten miksi ei käytettäisi sitä Suomessa.

Jos Suomi liittyy mukaan operaatioon, ei Venäjän reagoimista voi Riesin mukaan ennalta tietää. Ries sanoo, että tämä on kuitenkin Suomen kannalta tärkeä kysymys.
– Voi olla, että Venäjä ei ilahdu asiasta, jos he näkevät tämän Suomen uutena askeleena kohti Natoa, Ries arvioi.

Suuri kysymys Riesin mukaan onkin se, kuinka Suomessa tulisi reagoida Venäjän reaktioon.
– Venäläiset perinteisesti työntävät rajoja pidemmälle, jos heidän reaktioonsa vastataan.

Tomas Ries on työskennellyt aiemmin Suomen sotakorkeakoulun strategian laitoksella


Jarmo: Eräässä profetiassa sanotaan mm. että Ruotsi pelkää että Venäjä hyökkää kohta Suomeen. Tämä lause on merkittävä, koska tässä nimenomaisessa jutussa mainitaan Ruotsin asema ja rooli. Tässä jutussa on jo ruotsalaisten asiantuntijoiden tuntema pelko siitä, miten venäläiset reagoivat. Sanotaan etteivät osaa edes arvailla miten Venäjä reagoi.

Näistä syistä voin olettaa helposti, että menemme vielä ensi kevääseen, jossa vasta kaikki alkaa vyöryä yli… Jotkut saivat vielä yhden vuoden armonaikaa! Seurakunta oli jo valmis, aivan kuten Niilo Ylivainio omassa viljapeltoprofetiassa kertoi, vilja olisi jo kypsää, mutta…

 

Takaisin