Pelastussanoma

 

Miekka Suomelle 
 
1.8.2012
 

Katso miten erehdyttävästi johtaa Suomen talousmedia kansaa harhaan – Nokia osake..

Harhautus tapahtuu numeroissa prosentteina, joita ei saisi koskaan verrata summiin sellaisenaan, koska sata prosenttia on mm. plus miinus nolla ja yhdestä sentistä 200% nousu on vaivaiset kaksi senttiä jne. Nyt kun puhutaan Nokiasta, niin nämä hehkuttavat suureen ääneen Nokian rakettimaisesta 11% noususta. Jos se olisi ollut Nokian kultavuosina, niin sillä olisi merkitystä, mutta tänään Nokian osakkeen pitäisi rakettimaisella nousulla tarkoittaa ainakin useamman sadan prosentin nousua. Alla Nokian osakekurssin laskevat luvut:

KURSSIKEHITYS

Kaikkien aikojen ylin 20.06.2000: 65.00 EUR
1v. muutos: -47.17%
2v. muutos: -71.05%
3v. muutos: -78.01%
5v. muutos: -90.03%
Vuoden ylin: 4.46 EUR
Vuoden alusta: -45.55%
Vuoden alin: 1.33 EUR

Jos Kauppalehti hehkuttaa rakettimaisesta noususta Nokian kurssin noususta 1,33:sta 1,5:n niin täytyy olla jokin oma lehmä ojassa Nokian suhteen. Eli ostopainetta haetaan, jos samainen lehti otsikoi, että Nokian ylin johto hamstraa Nokian osakkeita = Suomi-Kauppalehti-Suomi sanakirjalla käännettynä, ”ostakaa dorkat arvottomia osakkeita, joka on kohta historiaa”.
Mikäli Nokia oikeasti lähtisi nousuun, sen arvo pitäisi aluksi monikertaistua.

Nyrkkisääntö prosenttilaskussa on seuraavanlainen: jos arvo putoaa 90% alkuperäisestä, sen täytyy nousta 900% saavuttaakseen saman arvon. Älkää siis uskoko prosenttihuijaukseen.

Tässä pari muuta laskennallista silmänlumetemppua, jollaisia meihin käytetään useita:

Pelataan golfia… Olen maailmanmestari, eikä sinulla ole siis pienintäkään mahdollisuutta voittaa yhtään ainoaa reikää. Laitetaan 10 sentin panos joka reiälle ja kun olen voittanut kaikki 18 reikää, hävisit 1 euro ja 80 senttiä. Mutta ei se ole kivaa, vaan jätetään potti pöytään ja korotetaan joka kerta. Häviät taas, aluksi 20 sent. sitten 40 sent. sitten 0,8 € sitten 1,6 € jne. Paljonko voitan sinulta kun olen voittanut jälleen kaikki 18 reikää? 13 107,20 € ja minä sijoitin vain 10 senttiä. Aika rajua…

Toinen sama Shakkipelissä. Lainaat minulta säkin riisiä pahimman talven, tammi-helmikuiden yli. Sovimme korkoprosentin velalle riisinjyvissä shakkilaudalla, jossa on 64 ruutua. Sinulla on 64 päivää aikaa maksaa laskusi ja velka kasvaa yhden riisijyvän tuplatessa itsensä kertoimella shakkilaudalla siten että ensimmäisenä päivänä säkistä tulee vain yksi riisinjyvä korkoa ja seuraavana päivänä toiselle ruudulle kaksi riisinjyvää jne. kolmantena päivänä kolmannelle ruudulle neljä pikkuruista riisinjyvää korkoa, sitten kahdeksan, sitten 16 ja kuudennelle ruudulle/päivälle tuleekin jo 32 jyvää korkoa riisisäkistä. Montako jyvää olet runsaan kahden kuukauden päästä maaliskuun alkupäivinä velkaa? Otapas laskin ja laske! Ei sato riitä koko pitäjässä siihen määrään, eikä sinun laskimessasi edes numeropaikat. Summa on käsittämätön.

 

Takaisin