Luukkaan evankeliumin opetus lopun ajan tapahtumista

 

Luukas

Luuk. 1:33.   (Enkeli ilmoitti Marialle Jeesuksen syntymisestä): ja hän on oleva Jaakobin huoneen

kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman." (1.Kor.15:24 ”sitten tulee loppu, kun hän (Jeesus) antaa valtakunnan Jumalan ja Isän haltuun, kukistettuaan kaiken hallituksen ja kaiken vallan ja voiman.” (Jeesus on yhtä Isän kanssa, joten valta hänellä pysyy iankaikkisesti, vaikka hän sanoi: ” Isä on minua suurempi.”. Ilm.19: 11. Ja minä näin taivaan auenneena. Ja katso: valkoinen hevonen, ja sen selässä istuvan nimi on Uskollinen ja Totinen, ja hän tuomitsee ja sotii vanhurskaudessa.
12. Ja hänen silmänsä olivat niinkuin tulen liekit, ja hänen päässään oli monta kruunua, ja hänellä oli kirjoitettuna nimi, jota ei tiedä kukaan muu kuin hän itse,
13. ja hänellä oli yllään vereen kastettu vaippa, ja nimi, jolla häntä kutsutaan, on Jumalan Sana.
14. Ja häntä seurasivat ratsastaen valkoisilla hevosilla taivaan sotajoukot, puettuina valkeaan ja puhtaaseen pellavavaatteeseen.
15. Ja hänen suustaan lähtee terävä miekka, että hän sillä löisi kansoja. Ja hän on kaitseva heitä rautaisella valtikalla, ja hän polkee kaikkivaltiaan Jumalan vihan kiivauden viinikuurnan.
16. Ja hänellä on vaipassa kupeellaan kirjoitettuna nimi: "Kuningasten Kuningas ja herrain Herra". Ilm. 22: 3-4 ”Ja Jumalan ja Karitsan valtaistuin on siellä oleva (yksikössä), ja hänen palvelijansa palvelevat häntä ja näkevät hänen kasvonsa, ja hänen nimensä on heidän otsissansa (Sehän oli Jeesuksen ja Isän nimi: he ovat yhtä, yksi nimi. ”…minä kirjoitan häneen Jumalani nimen … ja oman uuden nimeni”. Joh.14: 23 Jeesus sanoi: ” minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen tykönsä ja jäämme hänen tykönsä asumaan.)

Luuk.3:         17. Hänellä on viskimensä kädessään, ja hän puhdistaa puimatanterensa ja kokoaa nisut aittaansa, mutta ruumenet hän polttaa sammumattomassa tulessa." (Johannes Kastajan tekstiä) (Luuk.17:29. …”satoi tulta ja tulikiveä taivaasta, ja se hukutti heidät kaikki, 30. samoin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy.” Aurinkohan hävitetään ja sen tuliainesta sataa tännekin. Ilm.22: 5 ”Eikä yötä ole enää oleva, eivätkä he tarvitse lampun valoa eikä auringon valoa,” Jes. 65:17 ” Sillä katso, minä luon uudet taivaat ja uuden maan. Entisiä ei enää muisteta, eivätkä ne enää ajatukseen astu; 2. Piet.3:10 ” taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat,” Jes. 51:6 ”taivaat katoavat kuin savu ja maa hajoaa kuin vaate ja sen asukkaat kuolevat kuin sääsket,” Kaikki palaa niin kauan, että alkuaineetkin hajoavat. Ps.11:6 ” Hän antaa sataa jumalattomien päälle pauloja, tulta ja tulikiveä; polttava tuuli on heidän maljansa osa.” Yhtä hyvin Jumalan iankaikkista tulta on runsaasti maan alla, joka hänellä on otettavissa käyttöön milloin vain.

Ihmisen sielu ei ole ikuinen muutoin kuin Jeesuksen asuessa ihmisen sydämessä Pyhän Henkensä kautta. Kun Adam ja Eeva lankesivat syntiin, ajettiin heidät ulos Paratiisista; ” Herra Jumala sanoi: …”Kun ei hän nyt vain ojentaisi kättänsä ja ottaisi myös elämän puusta ja söisi ja eläisi iankaikkisesti!" Etteivät he eläisi syntisinä iankaikkisesti, heidät ajettiin paratiisista ulos. Jeesuksen sanat, Matt.10:28 ” Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua (Jeesus puhui näin omilleen: siis eivät voi tappaa Jeesukseen uskovan sielua); vaan ennemmin peljätkää häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin. Siis jumalattomat ja uskottomat.)

Luuk. 4:        25. Minä sanon teille totuudessa: monta leskeä oli Eliaan aikana Israelissa, kun taivas oli suljettuna kolme vuotta ja kuusi kuukautta ja suuri nälkä tuli kaikkeen maahan,
(Suuren ahdistuksen aikana on oleva 3½ vuoden Jumalan sanan nälkä kaikkialla ennen Jeesuksen tuloa.
Silloin Elias on yksi niistä profeetoista, joka vaikuttaa Israelissa.)

Luuk. 4:        26. eikä Eliasta lähetetty kenenkään tykö heistä, vaan ainoastaan leskivaimon tykö Siidonin-maan Sareptaan. (Elias lähetetään Israelilaisten luokse vielä kerran ja niitä, jotka pelastuvat silloin viimeksi on Ilmestyskirjan mukaan 144 000 sinetöityä: 12 000  joka sukukunnasta kuten opetuslapsia oli 12 ja apostoleja 12, Jaakobin poikia 12.)

27. Ja monta pitalista miestä oli Israelissa profeetta Elisan aikana, eikä kukaan heistä tullut puhdistetuksi, vaan ainoastaan Naiman, syyrialainen."

-”- 6:              44. sillä jokainen puu tunnetaan hedelmästään. Eihän viikunoita koota orjantappuroista, eikä viinirypäleitä korjata orjanruusupensaasta.

-”- 7:              27. Tämä on se, josta on kirjoitettu: 'Katso, minä lähetän enkelini sinun edelläsi, ja hän on valmistava tiesi sinun eteesi'. (Sama tapahtuu ennen Jeesuksen toista tulemusta. Enkeli = sanansaattaja, Elias.)                     

-”- 12:            5. Vaan minä osoitan teille, ketä teidän on pelkääminen: peljätkää häntä, jolla on valta tapettuansa (1. kuolema) syöstä helvettiin (toinen kuolema). (Uusi v. 1992 käännös: ”jolla on valta sekä tappaa ihminen että syöstä hänet helvettiin.” Sen hän tekee jumalattomille ja uskottomille.) Niin, minä sanon teille, häntä te peljätkää.

35. Olkoot teidän kupeenne vyötetyt ja lamppunne palamassa (Jumalan Sana elävänä);
36. ja olkaa te (israelilaiset) niiden ihmisten kaltaiset, jotka herraansa odottavat, milloin hän palajaa häistä (Kristuksen seurakunnan ylöstempaamisen jälkeen on karitsan häät taivaassa, ”pakanoiden täysi luku on sisälle tullut” Karitsan häähuoneeseen  ja 7 v. ahdistuksenajan Israelilaiset saavat odottaa häntä sieltä palaavaksi) että he hänen tullessaan ja kolkuttaessaan (Jeesus Pyhän Henkensä kautta kolkuttaa suuren ahdistuksen aikana Israelilaisten sydänten ovilla) heti avaisivat hänelle. (Silloin Jeesus tulee.)
37. Autuaat ne palvelijat, jotka heidän herransa tullessaan tapaa valvomasta! Totisesti minä sanon teille: hän vyöttäytyy ja asettaa heidät aterioimaan ja menee ja palvelee heitä. (Jeesus tulee kuninkaaksi laskeutuen Öljymäelle ja Israelilaisten jäännös pääsee silloin osalliseksi Karitsan häihin, ”illallisille” (Luuk.14:36; Jeesus itse palvelee heitä.)
38. Ja jos hän tulee toisella yövartiolla tai kolmannella ja havaitsee heidän näin tekevän, niin autuaat ovat ne palvelijat. (Matt.25:6 ”Mutta yösydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee!” Silloin viedään pakanoiden ”täysi luku” sisälle ja Israelilaisten aika tulee vähän myöhemmin, kuten tässäkin aikakuvauksessa sanotaan.)
39. Mutta se tietäkää: jos perheenisäntä tietäisi, millä hetkellä varas tulee, hän ei sallisi taloonsa murtauduttavan. (Tässä yhteydessä Jeesus palaa ”häistä” (Luuk.12:36)ja tulee kuninkaaksi Israeliin ja hän itse tulee tuhoamaan sotajoukot. Sekin tapahtuu yllättäen kuten aiempi pakanoiden taivaaseen tempaus, jolloin enkelit yhtäkkiä tempaavat Kristusta odottavan seurakunnan pilviin yläilmoihin ja Karitsan häihin,1.Tess.4:17;

Karitsan häitä, pelastettujen ylistystä, kuvataan Ilm.4. ja 5. luvussa. Sitten vielä

Ilm. 19: 7 Iloitkaamme ja riemuitkaamme ja antakaamme kunnia hänelle, sillä Karitsan häät ovat tulleet, ja hänen vaimonsa (seurakunta) on itsensä valmistanut.

                      Ilm. 19:15 Ja hänen suustaan lähtee terävä miekka (Jumalan sana), että hän sillä löisi kansoja. Ja hän on kaitseva (viittaus tulevaan; Kristuksen kuninkuuskausi on alkamassa) heitä rautaisella valtikalla, ja hän polkee kaikkivaltiaan Jumalan vihan kiivauden viinikuurnan. 19 Ja minä näin pedon ja maan kuninkaat ja heidän sotajoukkonsa kokoontuneina sotiaksensa hevosen selässä istuvaa vastaan ja hänen sotajoukkoansa vastaan. (Ennen Kristuksen 1000-v.hallituskautta hän tuhoaa sotajoukot, pedon ja väärän profeetan ja 1000-v. kauden jälkeen on kaikkien aikojen kansojen tuomio ja hävitys, Ilm. 20.)

Luuk. 12:      40. Niin olkaa tekin (Israelilaiset) valmiit, sillä sinä hetkenä, jona ette luule, Ihmisen Poika tulee." (Hän tulee Ihmisen Poikana.)

                      41. Niin Pietari sanoi: "Herra, meistäkö sinä sanot tämän vertauksen vai myös kaikista muista?" (Jeesus ei vastannut tähän, vaan …)
42. Ja Herra sanoi: "Kuka siis on se uskollinen ja ymmärtäväinen huoneenhaltija, jonka hänen herransa asettaa pitämään huolta hänen palvelusväestään, antamaan heille ajallaan heidän ruokaosansa? (Ravitsetko Herran palvelusväkeä elämän sanalla ja aineellisella ravinnolla ajallaan?)
43. Autuas se palvelija, jonka hänen herransa tullessaan havaitsee näin tekevän!
44. Totisesti minä sanon teille: hän asettaa hänet kaiken omaisuutensa hoitajaksi.
45. Mutta jos palvelija sanoo sydämessään: 'Herrani tulo viivästyy', ja rupeaa lyömään palvelijoita ja palvelijattaria sekä syömään ja juomaan ja päihdyttämään itseänsä,
46. niin sen palvelijan herra tulee päivänä, jona hän ei odota, ja hetkenä, jota hän ei arvaa, ja hakkaa hänet kappaleiksi ja määrää hänelle saman osan kuin uskottomille. (Esim. äkkikuolemalla, jolloin seuraava hetki on tuomion hetki.)
47. Ja sitä palvelijaa, joka tiesi herransa tahdon, mutta ei tehnyt valmistuksia eikä

                      toiminut hänen tahtonsa mukaan, rangaistaan monilla lyönneillä.
48. Sitä taas, joka ei tiennyt, mutta teki semmoista, mikä lyöntejä ansaitsee, rangaistaan vain muutamilla lyönneillä. Sillä jokaiselta, jolle on paljon annettu, myös paljon vaaditaan; ja jolle on paljon uskottu, siltä sitä enemmän kysytään.
49. Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle; ja kuinka minä tahtoisinkaan, että se jo olisi syttynyt! (Pyhän Hengen tulta sydämissä. Se annettiin helluntaina.)

-”- 13:            23. Ja joku kysyi häneltä: "Herra, onko niitä vähän, jotka pelastuvat? Niin hän sanoi heille:
24. "Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, (siitä israelilaiset tahtoivat mennä sitoutumalla lakiliittoon omien tekojen kautta) sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi.
25. Sen jälkeen kuin perheenisäntä on noussut ja sulkenut oven ja te rupeatte seisomaan ulkona ja kolkuttamaan ovea sanoen: 'Herra, avaa meille', vastaa hän ja sanoo teille: 'En minä tunne teitä enkä tiedä, mistä te olette'.
26. Silloin te rupeatte sanomaan: 'Mehän söimme ja joimme sinun seurassasi, ja meidän kaduillamme sinä opetit'. (Koskee siis juutalaisia. Jälleen on viittaus Karitsan häähuoneen oven sulkemiseen, ”pakanoiden täysi luku on sisälle tullut” häihin.)
27. Mutta hän on lausuva: 'Minä sanon teille: en tiedä, mistä te olette. Menkää pois minun tyköäni, kaikki te vääryyden tekijät.'
28. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys, kun näette Aabrahamin ja Iisakin ja Jaakobin ja kaikkien profeettain olevan Jumalan valtakunnassa, mutta huomaatte itsenne heitetyiksi ulos. (Sitten he saavat 7 vuotta pedon vallan aikaa.)
29. Ja tulijoita saapuu idästä ja lännestä ja pohjoisesta ja etelästä, ja he aterioitsevat Jumalan valtakunnassa. (Häähuoneessa on väkeä kaikista kansoista.)
30. Ja katso, on viimeisiä, jotka tulevat ensimmäisiksi, (esim.”kaksi säkkipukuista todistajaa” suuren vihan aikana, viimeisinä 3½ vuotena) ja on ensimmäisiä, jotka tulevat viimeisiksi." (?? Israelilaisten jäännös Ilm.7. luvun mukaan pelastuvat viimeksi, vasta kun he uskovat Jeesukseen ja huutavat häntä Messiaakseen. Matt. 23: 39 te ette näe minua, ennenkuin sanotte: 'Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen'. Hepr. tekstissä: ”Tervetuloa Herran nimeen”.)

Luuk. 14:      15. Tämän kuullessaan eräs pöytäkumppaneista sanoi hänelle: "Autuas se, joka saa olla aterialla Jumalan valtakunnassa!" (Juutalaisia oli koolla.)
16. Niin hän (Jeesus) sanoi hänelle: "Eräs mies laittoi suuret illalliset ja kutsui monta.
17. Ja illallisajan tullessa hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: 'Tulkaa, sillä kaikki on jo valmiina'.
18. Mutta he rupesivat kaikki järjestään estelemään. Ensimmäinen sanoi hänelle: 'Minä ostin pellon, ja minun täytyy lähteä sitä katsomaan; pyydän sinua, pidä minut estettynä'.
19. Toinen sanoi: 'Minä ostin viisi paria härkiä ja menen niitä koettelemaan; pyydän sinua, pidä minut estettynä'.
20. Vielä toinen sanoi: 'Minä otin vaimon, ja sen tähden en voi tulla'.
21. Ja palvelija tuli takaisin ja ilmoitti herralleen tämän. Silloin isäntä vihastui ja sanoi palvelijalleen: 'Mene kiiruusti kaupungin kaduille ja kujille ja tuo köyhät ja raajarikot, sokeat ja rammat tänne sisälle'. (Kansojen ja Jumalan vihan aikana heitä kyllä on.)

22. Ja palvelija sanoi: 'Herra, on tehty, minkä käskit, ja vielä on tilaa'. (Näin todetaan pakanoiden sisään tulon jälkeen israelilaisten illallispaikoista.)
23. Niin Herra sanoi palvelijalle: 'Mene teille ja aitovierille ja pakota heitä tulemaan sisälle, että minun taloni täyttyisi; (Se sanotaan silloin Eliakselle.)
24. sillä minä sanon teille, ettei yksikään niistä miehistä, jotka olivat kutsutut, ole maistava minun illallisiani'." (Jotka kieltäytyivät. Hääjuhlan illalliset on Israelin jäännökselle; tulevathan he myöhemmin mukaan häihin. Ilm.7: 1-; vrt. 6:12-17 on vasta 6. sinetin aika ja Kristus näyttää tulevan. Sitten hän kuitenkin tulee vielä seitsemännen pasuunan kuuluessa. Luuk.12: 36 ja olkaa te (israelilaiset) niiden ihmisten kaltaiset, jotka herraansa odottavat, milloin hän palajaa häistä. Sen jäkeen on hääjuhlan illalliset ja niihin voi tulla myöhässä pakanoitakin.)

Luuk. 16:      19. Oli rikas mies, joka pukeutui purppuraan ja hienoihin pellavavaatteisiin ja eli joka päivä ilossa loisteliaasti.
20. Mutta eräs köyhä, nimeltä Lasarus, makasi hänen ovensa edessä täynnä paiseita

                      21. ja halusi ravita itseään niillä muruilla, jotka putosivat rikkaan pöydältä. Ja koiratkin tulivat ja nuolivat hänen paiseitansa.
22. Niin tapahtui, että köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Aabrahamin helmaan (Aabraham, rikas mies hänkin, oli taivaassa). Ja rikaskin (joka ei ollut armollinen) kuoli, ja hänet haudattiin.

                      23. Ja kun hän nosti silmänsä tuonelassa, vaivoissa ollessaan, (silloin kun hän joutui vaivan paikkaan eli toisen ylösnousemuksen jälkeen. Tässä on suomalainen kansanperinnesana ”tuonela”. Lutherin käännös: ”helvetissä” eli in der Hölle ja käännös English tr. of Peshitta in hell,” käännös Latin Vulgata in tormentis, joka on helvetti.)

näki hän kaukana Aabrahamin ja Lasaruksen hänen helmassaan.
24. Ja hän huusi sanoen: 'Isä Aabraham, armahda minua ja lähetä Lasarus kastamaan sormensa pää veteen ja jäähdyttämään minun kieltäni, sillä minulla on kova tuska tässä liekissä!' (Helvetissä. Aikaa siitä väliltä kuoleman jälkeen hän ei ole voinut havaita ja arvioida, Saar.9:5 ” mutta kuolleet eivät tiedä mitään”, koskee jumalattomien kuolemaa.)

25. Mutta Aabraham sanoi: 'Poikani, muista, että sinä eläessäsi sait hyväsi, ja Lasarus samoin sai pahaa (köyhyys ja sairaudet eivät olleet Jumalan rangaistuksia Jumalaan luottavalle vaan pahuuden ruhtinaan järjestämää kiusaa ja ahdistusta, mutta Jumala sallii ne joillekin uskon koetuksina);

mutta nyt hän täällä saa lohdutusta, sinä taas kärsit tuskaa (Jumalan totuudellisen oikeuden mukaan ja oikeana rangaistuksen aikana, jolloin heidät on juuri tuomittu.)
26. Ja kaiken tämän lisäksi on meidän välillemme ja teidän vahvistettu suuri juopa, että ne, jotka tahtovat mennä täältä teidän luoksenne, eivät voisi, eivätkä ne, jotka siellä ovat, pääsisi yli meidän luoksemme.' (Toisille ikuinen elämä ja toisille ikuinen kadotus.)
27. Hän sanoi: 'Niin minä siis rukoilen sinua, isä, että lähetät hänet isäni taloon
28. - sillä minulla on viisi veljeä - todistamaan heille, etteivät hekin joutuisi tähän vaivan paikkaan'. (Tässä Jeesus korostaa todistamisen merkitystä, vaikka todistamisten aika on tuolloin jo ohi.)
29. Mutta Aabraham sanoi: 'Heillä on Mooses ja profeetat; kuulkoot niitä'. (Koska eivät Kristusta, Jumalan Sanaa kuulleet.)
30. Niin hän sanoi: 'Ei, isä Aabraham; vaan jos joku kuolleista menisi heidän tykönsä, niin he tekisivät parannuksen'. (Vain Kristuksessa kuolleet sielut elävät ja ovat taivaassa. Helvetin aikana ei enää ole toivoa kenelläkään.)
31. Mutta Aabraham sanoi hänelle: 'Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös'." (Mikä tuli toteen näytetyksi Jeesuksen noustua kuolleista: he eivät uskoneet.)

-”- 17:            20. Ja kun fariseukset kysyivät häneltä, milloin Jumalan valtakunta oli tuleva, vastasi hän heille ja sanoi: "Ei Jumalan valtakunta tule nähtävällä tavalla, (ei silloin vielä)
21. eikä voida sanoa: 'Katso, täällä se on', tahi: 'Tuolla'; sillä katso, Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä". (Pyhän Hengen ollessa sydämessä.)
22. Ja hän sanoi opetuslapsillensa: "Tulee aika, jolloin te (Israelin kansa, seurakunnan pois tempaamisen jälkeen) halajaisitte nähdä edes yhtä Ihmisen Pojan päivää, mutta ette saa nähdä.

Luuk. 17:      23. Ja teille sanotaan: 'Katso, tuolla hän on!' 'Katso, täällä!' Älkää menkö sinne älkääkä juosko perässä.
24. Sillä niin kuin salaman leimaus loistaa taivaan äärestä taivaan ääreen, niin on Ihmisen Poika päivänänsä oleva.
25. Mutta sitä ennen pitää hänen kärsimän paljon ja joutuman tämän sukupolven hyljittäväksi.
26. Ja niin kuin kävi Nooan päivinä, niin käy myöskin Ihmisen Pojan päivinä:

                      27. he söivät, joivat, naivat ja menivät miehelle, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin; ja vedenpaisumus tuli ja hukutti heidät kaikki.
28. Niin myös, samoin kuin kävi Lootin päivinä: he söivät, joivat, ostivat, myivät, istuttivat ja rakensivat,

                      29. mutta sinä päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, satoi tulta ja tulikiveä taivaasta, ja se hukutti heidät kaikki, (Israelin kansa tulee olemaan kuten Loot, joka vitkasteli; ” kun aamu jo alkoi sarastaa, enkelit kiirehtivät Lootia ”, ja hän lähtee myöhässä, sitten kun häntä pakotettiin. Tässä enkeleitä oli kaksi kuten Ilmestyskirjan kaksi todistajaa aivan lopun ajalla Jerusalemissa, jotka teillä ”pakottavat” tulemaan Karitsan häähuoneen illallisille.)
30. samoin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy. (Siis tulta ja tulikiveä sataa järveksi asti ja jossakin sanotaan sen järven olevan ”kaupungin ulkopuolella”, sitä ei sada Jerusalemiin, joka on ”suuren kuninkaan kaupunki”.)
31. Sinä päivänä älköön se, joka katolla on ja jolla on tavaransa huoneessa, astuko alas niitä noutamaan; ja älköön myös se, joka pellolla on, palatko takaisin.
32. Muistakaa Lootin vaimoa! (Kun Jerusalemissa on hävityksen kauhistus, on paettava taakseen katsomatta.)
33. Joka tahtoo tallettaa elämänsä itselleen, hän kadottaa sen; mutta joka sen kadottaa, pelastaa sen. (On tunnustettava Jeesus, vaikka edessä on fyysinen kuolema, saadakseen iankaikkisen elämän. Joka hänet kieltää, pelastaa lyhyen matkan tästä elämästään, mutta kadottaa iankaikkisen elämän.)
34. Minä sanon teille: sinä yönä on kaksi miestä yhdellä vuoteella; toinen korjataan

                       talteen, ja toinen jätetään. (Enkelit tempaavat yläilmoihin Kristuksen luokse.)
35. Kaksi naista jauhaa yhdessä; toinen korjataan talteen, mutta toinen jätetään."

36: Kaksi miestä on pellolla: toinen otetaan ylös, toinen jätetään.

(Toisten nukkuessa he tekevät työtä, koska toisella puolella maapalloa on päivä. Tapahtuuko ylöstempaaminen vielä vihanajan lopussa, on tästä tulkittavissa.)
37. Ja he vastasivat ja sanoivat hänelle: "Missä, Herra?" Niin hän sanoi heille: "Missä raato on, sinne myös kotkat kokoontuvat". (Suuri hävitys on Jeesuksen tuloajankohtana ja symbolisesti kotkat eli pahuuden enkelit nauttivat siitä.)

-”- 18:            7. Eikö sitten Jumala toimittaisi oikeutta valituillensa, jotka häntä yötä päivää avuksi huutavat, ja viivyttäisikö hän heiltä apuansa?
8. Minä sanon teille: hän toimittaa heille oikeuden pian. Kuitenkin, kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?"

-”- 21:            6. "Päivät tulevat, jolloin tästä, mitä katselette, ei ole jäävä kiveä kiven päälle, maahan jaottamatta". (Jerusalemin temppelistä.)
7. Niin he kysyivät häneltä sanoen: "Opettaja, milloin tämä sitten tapahtuu? Ja mikä on oleva merkki tämän tulemisesta?"
8. Niin hän sanoi: "Katsokaa, ettei teitä eksytetä. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: 'Minä olen se', ja: 'Aika on lähellä'. Mutta älkää menkö heidän perässään.
9. Ja kun kuulette sotien ja kapinain melskettä, älkää peljästykö. Sillä näitten täytyy ensin tapahtua, mutta loppu ei tule vielä heti."
10. Sitten hän sanoi heille: "Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan,
11. ja tulee suuria maanjäristyksiä, tulee ruttoa ja nälänhätää monin paikoin, ja taivaalla on oleva peljättäviä näkyjä ja suuria merkkejä.
12. Mutta ennen tätä kaikkea he käyvät teihin käsiksi (kuten esim. Hitlerin kautta ja aina pedon valtakaudelle asti)

ja vainoavat teitä ja vetävät teidät synagoogiin ja heittävät vankiloihin ja vievät teidät kuningasten ja maaherrain eteen minun nimeni tähden. (Myös juutalaisia, jotka eivät uskoneet Jeesukseen, vainottiin Jeesuksen nimen tähden.)

Luuk 21:       13. Ja näin te joudutte todistamaan.
14. Pankaa siis sydämellenne, ettette edeltäpäin huolehdi, miten te vastaatte puolestanne.
15. Sillä minä annan teille suun ja viisauden, jota vastaan eivät ketkään teidän vastustajanne kykene asettumaan tai väittämään.
16. Omat vanhemmatkin ja veljet ja sukulaiset ja ystävät antavat teidät alttiiksi; ja muutamia teistä tapetaan, (Messiaanisia juutalaisia vainoavat juutalaiset ym.)

17. ja te joudutte kaikkien vihattaviksi minun nimeni tähden.
18. Mutta ei hiuskarvaakaan teidän päästänne katoa.
19. Kestäväisyydellänne te voitatte omaksenne elämän. (Uskon, toivon ja odotuksen kestävyydellä.)
20. Mutta kun te näette Jerusalemin sotajoukkojen ympäröimänä, silloin tietäkää, että sen hävitys on lähellä. (Jo 70 j.Kr. ja ennen Kr.n toista tulemusta.)

                      Silloin ne, jotka Juudeassa ovat, paetkoot vuorille, ja jotka ovat kaupungissa, lähtekööt sieltä pois, ja jotka maalla ovat, älkööt sinne menkö (kaupunkiin).

                      22. Sillä ne ovat koston päiviä, että kaikki täyttyisi, mikä kirjoitettu on. (Jeesuksen veri kostettiin Jerusalemille jo v. 70 j.Kr.)
23. Voi raskaita ja imettäväisiä niinä päivinä! Sillä suuri hätä on oleva maan päällä ja viha tätä kansaa vastaan; (juutalaisia)
24. ja he kaatuvat miekan terään, heidät viedään vangeiksi kaikkien kansojen sekaan, ja Jerusalem on oleva pakanain tallattavana, kunnes pakanain ajat täyttyvät. (Room.11:25 ” kunnes pakanain täysi luku on sisälle tullut”, ja juutalaisten sinetöiminen alkaa.)
25. Ja on oleva merkit auringossa ja kuussa ja tähdissä, ja ahdistus kansoilla maan päällä ja epätoivo, kun meri ja aallot pauhaavat. (”Suuri ahdistus” on myös kaikilla kansoilla.)
26. Ja ihmiset menehtyvät peljätessään ja odottaessaan sitä, mikä maanpiiriä kohtaa; sillä taivaitten voimat järkkyvät.
27. Ja silloin he näkevät Ihmisen Pojan tulevan pilvessä suurella voimalla ja kirkkaudella.
28. Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä." (Ei kestä juutalaisten jäännöksenkään pelastumisen hetken odotus kauaa tuolloin.)
29. Ja hän puhui heille vertauksen: "Katsokaa viikunapuuta (Israelin kansaa. Jeesus kirosi viikunapuun, koska siinä ei ollut hedelmää keväällä, ja se kuivettui. Samoin kävi hedelmättömälle Israelin kansalle. Lopun ajalla siinä kansassa, viikunapuussa, alkaa herätystä, kevään merkit ja kaikissa puissa/muissa kansoissa; esim. Babylonin johtaja Nebukadnessaria kuvattiin suureksi puuksi).
30. Kun ne jo puhkeavat lehteen (niissä on uutta elämää, Pyhän Hengen antamaa herätystä), niin siitä te näette ja itsestänne ymmärrätte, että kesä (Kristuksen tulo ja hänen valtakuntansa) jo on lähellä.
31. Samoin te myös, kun näette tämän tapahtuvan, tietäkää, että Jumalan valtakunta on lähellä. (Yläilmoihin tempaaminen.)
32. Totisesti minä sanon teille: tämä sukupolvi ei katoa (yksi sukupolvi), ennen kuin kaikki tapahtuu.
33. Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa.
34. Mutta pitäkää vaari itsestänne, ettei teidän sydämiänne raskauta päihtymys ja juoppous eikä elatuksen murheet, niin että se päivä yllättää teidät äkkiarvaamatta
35. niin kuin paula; sillä se on saavuttava kaikki, jotka koko maan päällä asuvat.
36. Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä." (Jeesus tulee Ihmisen Poikana johtamaan Israelin ja koko maailman hallintaa tuhanneksi vuodeksi. Mutta hänen hallintonsa jatkuu ikuisesti, vaikka tuon hallituskauden jälkeen vasta tämä maa luodaan uudestaan. Uudesta maasta kerrotaan Ilm. 22: 3 ”Ja Jumalan ja Karitsan valtaistuin on siellä oleva, ja hänen palvelijansa palvelevat häntä”..  Jumala ja Karitsa on yksi Jumala Kaikkivaltias. Kristus Jeesus on ”Jumalan kasvojen enkeli” ja hänen ”oikea käsivartensa” ja ”hänen Sanansa” ja ”Viisautensa”, siis kaikki mikä on konkreettista, näkyvää.)