Mm. Smart fresh systeemi eli 1-metyylisyklopropeenin tuuppaaminen hedelmiin hidastaa/bloggaa niiden kypsymisen ja näillä ollen ne säilyvät pidempään. Täysin "myrkytön" ja edistyksellinen säilöntäaine.
Koko varasto suljetaan ja kaasutetaan. Ennen käyttöä varmistetaan, että varastointiympäristö voidaan sulkea ajallaan ja täysin. Kylmävaraston tilavuudesta riippuen sekoita sopiva määrä tuotetta katalyyttiseen nesteeseen, sekoita 1-2 minuuttia, jolloin vapautuu 1-metyylisyklopropeenikaasua, ja sulje sitten varastotilan ovi. Annon jälkeen käyttäjän on poistuttava välittömästi. Käsittelyaika riippuu lajista ja käsittelyolosuhteista, ja varastotilan on oltava ilmatiivis 12-24 tuntia. Tänä aikana tuuletusjärjestelmän on oltava käynnissä hyvän sisäilman kierron varmistamiseksi.
Tämä käsittely mahdollistaa esim ulkomaisten omenoiden säilymisen hyvänä jopa 1 vuoden ajan. Jokainen voi tahoillaan miettiä niiden syönnin järkevyyttä.
http://m.fi.plant-growth-regulator.com/ ... 1-mcp.html
https://www.agrofresh.com/solutions/sma ... reloaded=1
Mm. Persimon
Yläpuolella oleva hedelmä on 41 päivän ikäinen, huoneenlämmössä säilytetty ja käsitelty.
Alapuolella on käsittelemätön ja huoneenlämmössä säilytetty.
Satu Hassi on kommentoinut asiaa jo 2006
https://www.satuhassi.fi/vuoden-vanhat-omenat/
Ja Turun Sanomat 2009
"Omenien säilyvyyden parantamiseksi on kehitetty uusi käsittelymenetelmä, joka perustuu hapen ja hiilidioksidin puutteeseen. Ne korvataan typellä. Suomessa vasta Ahvenanmaalla käytössä oleva typpikäsittely pitää hedelmät tuoreina kuukausia, mutta muodostaa vakavan työterveysriskin omenien parissa työskenteleville.
– Ihminen vetäisee välittömästi viimeisen henkäyksensä, jos hän menee sisälle varastoon liian hätäisesti eikä noudata annettuja ohjeita, kertoo Ahvenanmaalla asuva biologi ja omenanviljelijä Vesa Koivisto."
https://www.ts.fi/uutiset/83634
Kommenttina tähänkin aiheeseen. Taudit eivät tule Jumalalta.