Ristin ryöväristä tyhmään neitsyeen

Keskustelua vertauskuvista ja raamatunkäsitteistä
Avatar
Sanna
Valvoja
Viestit: 1204
Liittynyt: 11 Joulu 2021, 09:40

Ristin ryöväristä tyhmään neitsyeen

Viesti Kirjoittaja Sanna »

Raamattu antaa muutaman esimerkin siitä tilanteesta, jossa on kaksi ihmistä, joista toinen otetaan ja toinen jätetään. Varmasti muitakin kohtia on, mutta keskitytään näihin.

Tyhmistä neitsyistä varoitetaan, että hänellä ei ole öljyä lampussa, siis tarvittavaa uskoa Jumalan Poikaan. Käsi kivillä jauhavista sanotaan että toinen otetaan ja toinen jätetään, samoin kuin kedolta ja vuoteesta otetut, käännöksestä riippuen.
Pariskunnista siis toinen otetaan, perheestä mahdollisesti jompikumpi vanhempi tai lapsi, työpaikalta työkaveri vierestä. Ei kuitenkaan mielivaltaisesti vailla suunnitelmaa vaan ne jotka uskovat Poikaan, otetaan.

Sama tilanne oli ristillä. Jeesus oli naulattu ristille kahden ryövärin kanssa. Toinen ei Jeesukseen uskonut ja piti tätä pilkkanaan. Kun taas toinen pelastui 5 sanan avulla: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi”. Ryöväri tunnusti kerralla Jeesuksen, Hänen valtakuntansa sekä myös Hänet joka oli Jeesuksen lähettänyt.

Kuten Jeesus puheissaan opettaa, ”en minä tullut etsimään hurskaita, vaan syntisiä”. Ei ryöväriltä vaadittu virheetöntä polkua eikä ripittäytymistä. Hän tunnusti Pojan ja se riitti. Jeesus antoi tästä ryövärille lupauksen: ”Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa.”

Samoin käy tyhmien ja viisaiden neitsyiden kohdalla, kuten pellolla ja sängyssä olevien kohdalla. Uskova otetaan ja hän pelastuu. Kun Raamattu sanoo että tyhmät neitsyet lähtevät hakemaan öljyä, mutta eivät pääsekään sisälle sitä haettuaan, ei kerro siitä että Jumala olisi julma rankaisija, joka ottaisi vain ne, jotka olivat heti valmiina, vaan tuo öljyn hakeminen kuvastaa sitä, että kun lähdön hetki tulee, ei silloin ole enää aikaa lähteä etsimään uskoa kivien ja kantojen takaa tai kirkoista, jos sitä lähdön hetkellä ei itsellä ole.

Samainen Luukkaan evankeliumi sanoo myös meille: ”Muistakaa Lootin vaimoa! Joka tahtoo tallettaa elämänsä itselleen, hän kadottaa sen; mutta joka sen kadottaa, pelastaa sen.”

Ei Lootin vaimo sen takia suinkaan muuttunut suolapatsaaksi siksi, että teki mitättömän teon, käänsi päänsä, vaan syy oli jättää noudattamatta Jumalan käskyä ja lisäksi kuten tästä jakeesta ymmärrämme, Lootin vaimolla oli kaipuu ja rakkaus maailmaan suurempi kuin Jumalaan, pelastumisen hetkellä, hän olisi halunnut maailmaan takaisin, eikä kyennyt siitä irrottamaan silmiään.

Tämä antaa meille myöskin ymmärtää että vaimolla ei todellista uskoa ollut tai ainakaan Jumala ei hänen Herransa ollut. Siihen Raamattu ei anna vastausta, muuttiko Jumala konkreettisesti Lootin vaimon suolapatsaaksi vai jäikö hän mahdollisesti maailmaa surressaan Sodoman tuhon alle.

Mene ja tiedä. Evankeliumin perussanoma on kuitenkin sama koko Uuden Testamentin ajan, meille on annettu Poika ja pelastumme koska uskomme Poikaan.

Kahden tien kulkijoista kuitenkin varoitetaan. Kahta Herraa ei voi palvoa, maailmaa ja Jumalaa. Pelkkä kristillisyys ei pelasta, jos uskoa ei ole.

Synti meinaan tuppaa viemään ihmisen mukanaan. Ja aikansa kun siinä pyörii ilman korjausliikettä, niin saattaa paatua eli turtua; tulla hengellisesti kuolleeksi, kivisydämiseksi.


Valinta on tehtävä itse kunkin, ketä kumartaa.


Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaisi, ei ole ihmisille annettu koko taivaankannen alla.
Apostolien teot 4:12

Vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.
Jesaja 53:5


Polish_20230124_202340172.png
Kaikki mikä heikentää Jeesuksen ristintyötä - on valetta.

Loista lapseni! Näytä mistä sinut on tehty!
Et ole tuhkaa ja tomua, vaan arvokkaita aineita. Näytä vahvuutesi! Taistele sanani eteen!
Olet uudelleen luotu savesta!
Avatar
Tuija
Viestit: 2713
Liittynyt: 31 Maalis 2022, 14:43
Viesti:

Re: Ristin ryöväristä tyhmään neitsyeen

Viesti Kirjoittaja Tuija »

Amen. Kiitos Sanna taas hyvistä mietteistä.
Hep.4:16. Käykäämme sentähden uskalluksella armon istuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon, avuksemme oikeaan aikaan.
Vastaa Viestiin