Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Keskustelua vertauskuvista ja raamatunkäsitteistä
olli

Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja olli »

Miksi maailmassa on käsimystä ?

Kärsimyksen ongelma voidaan tiivistää kolmeen lauseeseen, jotka eivät näytä voivan pitää paikkaansa yhtä aikaa:
1. Jumala on kaikkivaltias
2. Jumala on rakkaus
3. Maailmassa on kärsimystä.

Koska Jumala on kaikkivaltias ja rakastaa, miksei Hän lopeta kärsimystä ? Tsunami pyyhkäisi satoja tuhansia taannoin Indonesiassa, maanjäristys tappoi yli 200 000 ihmistä Haitilla... miksi Jumala sallii tämän ?

Ateistit toki väittävät, että tämä on vain uskovaisten ongelma, koska he eivät usko Jumalaan ja siksi edellä mainitut kohdat eivät täyty, eikä ongelmaa siis ole. Mutta tämäkään ei ole aivan totta. Heidän kärsimyksensä ongelma on erlainen, ja lisäksi heillä ei ole toivoa paremmasta. Mutta heillä on taipumus katastrofien yhteydessä kysyä: "Missä Jumala oli, kun tämä tapahtui ?".

Jos katsotaan Raamatun vastauksia kärsimyksen ongelmaan, niitä on useita.

- Profeetat (kuten Aamos, Hoosea, Jesaja, ...) ovat kautta aikain opettaneet, että kärsimys on Jumalan rangaistus kansalle sen tottelemattomuudesta ja synneistä. Jumala tekee tämän saadakseen kansansa palaamaan Hänen luokseen.

- Job taas ottaa aivan toisenlaisen kannan: Jobin mukaan ne, joita Jumala rakastaa, joutuvat usein kärsimään, kun muut saavat olla vähemmällä kärsimyksellä. Toisin sanoen juuri syyttömät kärsivät enemmän, eli juuri päinvastoin kuin profeetat sanovat. Jumala sallii sen uskollisimmille vaikka voisi sen kieltääkin.

- Daniel ja UT antavat erilaisen vastauksen, eli että ei Jumala aiheuta kärsimystä, vaan paholainen aiheuttaa kärsimyksen. Danielin kirja viimeisteltiin nykyiseen muotoonsa n. 150-200eKr, mikä selittää sen, miksi sen näkemys on niin samanlainen UT:n (erityisesti Ilmestyskirjan) kanssa. Tuohon aikaanhan juutalaisuudessa nousi juuri apokalyptinen suuntaus, joka opettaa että kaikki on joko Jumalasta tai paholaisesta. Mutta näin siis Daniel ja UT ovat aivan eri mieltä kuin profeetat ja Job kärsimyksen ongelmasta: paholainen aiheuttaa kärsimyksen, ja aiheuttaa sitä pääosin syyttömille, suosien väärintekijöitä.

- Sananlaskujen kirja taas on eri mieltä oikeastaan kaikkien edeltä mainittujen kanssa, esittäessään että kärsimys ei ole sen paremmin Jumalan kuin paholaisenkaan aiheuttamaa, vaan johtuu siitä miten tämä maailma on rakennettu - eli vanhurskaat eivät koe kärsimystä, vaan ainoastaan syntiset, vaikka kyse ei olekaan paholaisen tai Jumalan vaikutuksesta.

Näin Raamattu selittää kärsimyksen ongelmaa. Meillä on monta vaihtoehtoa mistä valita. Minkä sinä valitset ?
näkymätön ninni

Re: Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja näkymätön ninni »

Rovasti Olavi Peltola on käsitellyt kärsimyksen ongelmaa seuraavissa kirjoituksissaan:

http://rovasti.fi/node/323

http://rovasti.fi/node/324
olli

Re: Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja olli »

Halusin käsitellä tässä Raamatun vastausta kärsimyksen ongelmaan. Olavin kirjoitus on lohdustusta murheellisille, mutta ei pureudu lainkaan siihen mkä on kärsimyksen ongelma tai sen perimmäinen syy.

Monasti ihmiset ajattelevat että tuntevat Raamatun ja sen sanan, vaikka eivät oikeasti edes tiedä mitä se opettaa jostakin tällaisesta asiasta. Kenties kaikkein konkreettisin esimerkki tästä on se, että jos nykyään kysyt uskovalta mistä kärsimys johtuu, vastaus on yleensä "vapaasta valinnasta".

Nooh, ihan hieno arvaus, mutta se ei perustu Raamattuun lainkaan, ei ole sen opetuksen mukainen, eikä se ole myöskään terveen järjen mukainen: Jos kärsimys maailmassa johtuisi vapaasta valinnasta, voidaan kysyä: KUKA valitsi väärin niin että Haitilla kuoli yli 200.000 ihmistä maanjäristyksessä ?

Eli se perimmäinen kysymys on: Miksi maailmassa on kärsimystä, vaikka Jumala on rakastava ja myös kaikkivaltias ?
näkymätön ninni

Re: Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja näkymätön ninni »

No mutta Olli; Miksi sinä kyselet Raamatun vastausta kärsimyksen ongelmaan, kun et edes luota Raamatun Sanaan?
Mistä versiosta/käännöksestä vastaus pitäisi löytää, kun ei ole olemassa sellaista Raamatun käännöstä johon voisi sinun mielestäsi luottaa???
Jos nyt laitetaan joku vastaus jostain Raamatusta, niin miten voimme olettaa että juuri tuo kohta on oiken käännetty ja totuuden mukainen???
olli

Re: Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja olli »

näkymätön ninni kirjoitti:No mutta Olli; Miksi sinä kyselet Raamatun vastausta kärsimyksen ongelmaan, kun et edes luota Raamatun Sanaan?
Olen tutkinut paljon Raamattua, sen tekstejä ja niiden muokkautumista aikojen saatossa, alkuseurakunnan historiaa, ja tuonut esille täälläkin monia asioita, joihin ei yksinkertaisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin että alkuperäinen sana ja sanoma on muuttunut siitä mitä ne joskus ovat olleet; sekä vahingossa että myös tahallaan ja tarkoituksella.

Näitä asioitahan on paljastunut nopeasti nimenomaan viime aikoina, kun on voitu tutkia alkutekstejä tieteokoneiden avulla ja jäljittää niitä syitä, miksi ne ovat erilaisia. Ei tätä sata vuotta sitten olisi voinut tehdä. Eikä edes kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt kun tietoa löytyy ja se on jokaisen saatavissa, katson velvollisuudekseni kertoa mikä on totta, sen sijaan että olen hiljaa, varsinkin kun kysymys on kristinuskon oleellisista kysymyksistä.

Tunnen noita asioita melkoisesti paremmin, kuin mitä kirkot haluavat nykyään jäsenistölleen tarjota. Kirkoille nimittäin se, että myöntäisivät saarnanneensa huuhaata ihmisille, olisi murskaava isku. Mutta ei se uskovien pohjaa murenna.

Vaikka Raamattua on muokattu ja sinne tuotu vieraita oppeja joita siellä ei ennen ole ollut, on meillä edelleen löydettävissä sieltä Jumala ja Jumalan armo, Jeesus, Kristus ja messias, pelastus jne.

Ei se, että olen joutunut hylkäämään ihmisoppeja, joita Jeesus ja apostolit eivät koskaan tunteneet eivätkä niistä kuulleetkaan, kuten perisyntiopin, kolmiyhteysopin yms. tarkoita sitä, etten uskoisi. Luotan Jumalaan ja uskon Jeesukseen kristukseen omana vapahtajanani, eikä se ole mihinkään muuttunut.

Mutta tämä kysymys kärsimyksen ongelmasta on monelle agnostikolle merkittävä kysymys. Ja jos sinä todistat jollekin tällaiselle, ja hän kysyy sinulta "miksi maailmassa on kärsimystä jos kerran Jumala on hyvä ?", tai "missä Jumala oli kun tämä-ja-tämä tapahtui ?" ... niin mitä vastaat ?
katso7
Viestit: 1583
Liittynyt: 19 Kesä 2016, 16:58
Viesti:

Re: Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja katso7 »

Profeetat ovat yleensä kärsivimpiä uskonsa ja todistuksensa tähden. Entä ne 350miljoonaa kristittyä joita vainotaan uskon takia monet kuolevat uskon takia. Kyllä synti on syy minkä takia kärsimys tuli maailmaan. Leanne Payne sanoi kirjassaan mielummin kärsin Jeesuksen tähden kuin olen saatanan rusikoimana synnin tähden.
https://www.youtube.com/watch?v=9ScRmcpRip4
Dennis Jernigan-You are my all in all
Jyrki
Viestit: 597
Liittynyt: 09 Helmi 2016, 14:54

Re: Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja Jyrki »

Luther oivalsi: "Saatana on Jumalan kahlekoira." Raamattu vahvistaa. Jumala päättää ja säätää.

https://www.koivuniemi.com/raamattu?til ... oituksensa
katso7
Viestit: 1583
Liittynyt: 19 Kesä 2016, 16:58
Viesti:

Re: Kärsimyksen ongelma - Raamatun vastaus

Viesti Kirjoittaja katso7 »

toi abbaskids on sitten rohkaseva sivusto. kiitos jyrki!
https://www.youtube.com/watch?v=9ScRmcpRip4
Dennis Jernigan-You are my all in all
Vastaa Viestiin