Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Keskustele luomakunnasta, sen synnystä ja Jumalan suunnitelmasta
Avatar
Eero
Site Admin
Viestit: 2911
Liittynyt: 15 Syys 2016, 22:51
Viesti:

Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Viesti Kirjoittaja Eero » 16 Tammi 2020, 21:02

Suomensin yhden mielestäni hyvän tekstin, Jumalasta ja ajasta. Ottaa kantaa myös siihen, miksi kuuden päivän Luomiskertomus on Herralle täysin mahdollinen!

———-

Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Raamattu kuvailee Jumalan suhdetta aikaan monessa kohdin. Psalmissa 90:4 kerrotaan, että "...tuhat vuotta on sinun silmissäsi niinkuin eilinen päivä, joka meni ohitse, ja niinkuin öinen vartiohetki.". Toinen Pieterinkirje 3:8 taas kertoo, että "...yksi päivä on Herran edessä niinkuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä.". Jesajan kirjassa 57:15 mainitaan, että Jumalan "asumus on iankaikkinen".

Kun esimerkiksi sanotaan, että "Jumala on iankaikkinen" tai "Jumalalla ei ole alkua tai loppua", yritetään kuvailla Jumalaa sellaisesta ulottuvuudesta käsin, johon Hän ei ole sidottu. Jumala loi ajan.

Maailmankaikkeuden aika on pohjimmiltaan suoraviivainen. Se kulkee eteenpäin melko tasaista tahtia, lukuunottamatta joitakin vauhdin tai painovoiman aiheuttamia poikkeuksia. Ajassa ei voi mennä taaksepäin, eikä aikaa voi kokea kuin yksi hetki kerrallaan.

Jumalalla ei ole tällaisia rajoituksia. Hän ei elä meidän maailmankaikkeutemme "melkein suoraviivaisessa" ajassa. Hän kokee jokaisen hetken yhdellä kertaa. Tätä voisi verrata esimerkiksi animaattoriin, joka on tekemässä piirrettyä elokuvaa. Kun elokuvaa katsellaan, kaikki sen hahmot kokevat tapahtumat yksi filmiruutu kerrallaan projektorin pyörittäessä niitä valon läpi. Mutta animaattori itse on toisessa todellisuudessa, jossa kaikki filmiruudut ovat hänen edessään yhtä aikaa, ja hän voi halutessaan katsoa vaikka niitä kaikkia.

Tämän ymmärtäminen antaa meille paremman kuvan siitä, millainen voima Jumalalla on meidän elämässämme. Hän pystyi luomaan maailman kuudessa päivässä, koska päivät eivät rajoittaneet Häntä tai Luomista (Moos. 1). Hänen oli mahdollista päättää kenet pelastaa, ennen kuin aikakaudet alkoivat (2. Tim. 1:9), koska Hän loi kaikki aikakaudet. Ja Hänen oli mahdollista valmistaa meidän otolliset tekomme etukäteen (Ef. 2:10), sillä Hän näkee kaiken mitä ikinä ihmishistoriassa tapahtuu and tietää tarkalleen, miten voimme olla mahdollisimman paljon hyödyksi ihmisten saattamiseksi Hänen yhteyteensä. Kun Herra sanoo, että Hänellä on ajatuksissaan "suunnitelma" meidän varallemme (Jer. 29:11), se perustuu Hänen täydelliseen tietämykseensä koko historiasta, sekä menneestä että tulevasta. On pahinta mahdollista ajattelemattomuutta olla luottamatta Jumalan suunnitelmaan - niin kuin jättäisi huomioimatta liikennemerkit, jotka ohjaavat perille.

Jumalan iankaikkisuus on osa Hänen täyteyttään. Hänen ei tarvitse kasvaa eikä kehitttyä, ne ovat meidän etuoikeutemme täällä ajassa. Hänellä ei ole ajallista alkua tai loppua. Eikä Hänellä ole samanlaista tarvetta ajalle tai siihen liittyville rajoitteille kuin meillä. Aika on siis yksi hyvä esimerkki siitä, miksi meidän tulisi luottaa Jumalaan tämän lyhyen ajallisen elämämme aikana.


CompellingTruth.org

Suomennettu ja julkaistu tekijän luvalla.

Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli:
https://www.compellingtruth.org/God-and-time.html
Jeesus, sä Herramme, sua seurata tahdomme.
Kanssamme kulje eteenpäin, yhdessä, yksittäin.

https://herrannimessa.blogspot.com

Avatar
Maaret
Viestit: 484
Liittynyt: 04 Huhti 2019, 15:51
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Viesti Kirjoittaja Maaret » 06 Huhti 2020, 14:38

Minä biologina ymmärrän ettei ajalla ole merkitystä koska Jumala on Kaikkivaltias. Kun miettii ihan tämän päivän ihmeitä: lintu rakentuu munasta kahdessa viikossa. Pelkkä ruskuaisrasva ja siinä alkio, vain 14 päivää ja se on muuttunut linnunpoikaseksi jolla on suolet, aivot , sydän , jalat, iho jne
Se on ääretön ihme vaikka sen yksityiskohdat pysyisikin tutkimaan solutasolla.

Kun Jumala on voinut rakentaa kananmunan, josta kehittyy kokonainen lintu lyhyessä ajassa, niin kyllä Hän pystyy luomaan kaikki maailman puutkin samaan aikaan yhdessä päivässä. Onhan Hän kaikkialla läsnä koko ajan ja lukee kaikkien ihmisten ajatukset koko ajan. Se että meidän täytyy itsellemme selitellä tätä ihmettä johtuu vain siitä ettemme käsitä Hänen totaalista suuruuttaan.
Oikeus on vielä noudattava vanhurskautta, ja kaikki oikeamieliset seuraavat sitä

Hanne
Viestit: 106
Liittynyt: 17 Huhti 2020, 08:29
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Viesti Kirjoittaja Hanne » 18 Huhti 2020, 08:22

Ainakin rukoilen armonaikaa, uskovat rukoilee Jeesuksen paluuta, minä armonaikaa että voisin itsekin pelastua, itsekästä varmaan, tulee jos on tullakseen, mutta ei ole kiva nähdä unta luonnonkatastrofista ja et ihmisiä vaan katoaa ympäriltä ja itse jään katsomaan, kun taivaalta sataa kiveä ja tulta ja tuhoaa rakennuksia:(

Avatar
Magda-sisko
Viestit: 356
Liittynyt: 19 Elo 2018, 10:58

Re: Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Viesti Kirjoittaja Magda-sisko » 18 Huhti 2020, 14:59

Tämä on Eero hyvä aihe. Minä ajattelen, että Jumalalle kaikki asiat ja tapahtumat ovat kaiken "aikaa" ON. Maailman ja ihmisen luominen, mitä oli sitä ennen, ristinkuolema, tuomio, oikeamielisten ja kadotettujen luku, uusi maailma jne, kaikki ON voimassa ja tekeillä koko "ajan".
Mitä tarkoitan, sitä en osaa paremmin ihmissanoin kuvailla.

Avatar
-jarmo-
Site Admin
Viestit: 4388
Liittynyt: 09 Helmi 2016, 12:19
Paikkakunta: Taivastenvaltakunta
Viesti:

Re: Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Viesti Kirjoittaja -jarmo- » 18 Huhti 2020, 18:33

Mä näkisin niin, että aika on tehty ihmistä ja luomistyötä varten, eikä Jumala itse ole sen alamainen, eikä sen vanki, vaan Jumala on alistanut luomakunnan aikaan. Jeesus sanoi, että aika on se, mitä me emme ymmärrä! Tämä lause jo kertoo ajasta ja sen merkityksestä jotain.

Avatar
Sinettisormus
Viestit: 10823
Liittynyt: 16 Helmi 2016, 11:51
Paikkakunta: Päijät-Häme
Viesti:

Re: Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Viesti Kirjoittaja Sinettisormus » 18 Huhti 2020, 18:35

Amen Jarmo!
Hag. 2:23. Sinä päivänä, sanoo Herra Sebaot, minä otan sinut, palvelijani Serubbaabel, Sealtielin poika, sanoo Herra, ja panen sinut ikäänkuin sinettisormukseksi. Sillä sinut minä olen valinnut, sanoo Herra Sebaot.

https://sinettisormus.blogspot.com/

Avatar
Eero
Site Admin
Viestit: 2911
Liittynyt: 15 Syys 2016, 22:51
Viesti:

Re: Mikä on Jumalan ja ajan välinen suhde?

Viesti Kirjoittaja Eero » 20 Huhti 2020, 00:04

Aamen Jarmo ja Magda-sisko, sanoitte sen kiteytetysti mistä tuossa tekstissä on kyse!
Jeesus, sä Herramme, sua seurata tahdomme.
Kanssamme kulje eteenpäin, yhdessä, yksittäin.

https://herrannimessa.blogspot.com

Vastaa Viestiin