Israelin politiikka

Keskustele Israel aiheesta
Avatar
Sanna
Valvoja
Viestit: 1326
Liittynyt: 11 Joulu 2021, 09:40

Israelin politiikka

Viesti Kirjoittaja Sanna »

Miksi Israelissa kuohuu?

04.09.2023
Shalom-lehden pääkirjoitus, syyskuu 2023


Ymmärtääksemme mitä Israelissa tapahtuu, on hyvä lyhyesti verrata Suomen hallituksen, parlamentin ja korkeimman oikeuden suhdetta Israelissa ja Suomessa..

Israelissa ei ole kirjoitettua perustuslakia eikä määräenemmistövaatimusta lakien hyväksymiseen. Kaikkien lakien hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö. Hallitus voi esittää parlamentille ja parlamentti hyväksyä minkä tahansa lain. Mutta Israelin korkeimmalla oikeudella on veto-oikeus lakien hyväksymiseen ja ministerinimityksiin. Lisäksi Israelin korkein oikeus ikään kuin täydentää itse itseään. Israelin hallitus ei voi esittää eikä nimittää korkeimman oikeuden tuomareita.

Poliittiset voimasuhteet Israelissa vaihtelevat paljon. Aikaisemmin kun korkeimman oikeuden tuomarit on nimitetty, on vallinnut vasemmistosuuntaus työväenpuolueen johdolla. Myöhemmin on tullut vasemmisto/keskusta hallituksia ja keskusta/oikeisto hallituksia. Nyt on tullut keskusta-, äärioikeisto- ja uskonnollisista puolueista koostuva historian ehkä oikeistolaisin hallitus, jossa äärioikeisto ja ääriuskonnolliset ovat vaa’ankieliasemassa. Nämä puolueet, jopa osittain vastoin pääministeri Netanyahun tahtoa, ovat laatineet ja laatimassa äärimmäisen jyrkkiä lakeja, joiden katsotaan loukkaavan ihmisten perusoikeuksia Israelissa ja mahdollisesti palestiinalaisalueilla.

Yleisesti ollaan varmoja, että Israelin korkein oikeus tulee estämään tällaisten lakien toimeenpanon veto-oikeudellaan sekä puuttumaan jatkossakin hallitusten ministerinimityksiin. Siksi nykyhallituksen lakiesityksiin kuuluu myös laki, jonka mukaan korkein oikeus ei voisi puuttua hallituksen tai parlamentin lainsäädäntöön tai ministerinimityksiin. Lisäksi hallitus nimittäisi jatkossa korkeimman oikeuden tuomarit. Lakiehdotus on jakanut Israelin kansalaisia ennennäkemättömällä tavalla. Toiset kiihkeästi puolustavat ja toiset yhtä kiihkeästi vastustavat. Israelissa on lakkoiltu ja osoitettu mieltä kummankin näkemyksen puolesta. Jopa suuri määrä reserviläisiä aikoo kieltäytyä palveluksesta, jos laki menee läpi. Kyse ei kuitenkaan ole yhdestä laista vaan lakinipusta, jonka läpimenoa toinen osapuoli edelleen kiivaasti vastustaa.

Syksyllä odotetaan, että korkein oikeus käyttäisi veto-oikeuttaan lain ja ehkä koko lakipaketin hyväksymistä vastaan. Silloin voi syntyä arvaamaton tilanne, kuinka hallitus tällaisessa tilanteessa reagoisi. Yleisesti toivotaan, että konflikti ratkaistaan rauhanomaisesti neuvottelemalla eri osapuolten kanssa ja ettei tilanteesta tule pysyvää haittaa Israelille. On jopa esitetty, että jos lakipaketti menee läpi sellaisenaan, niin tulevaisuudessa Israelin demokratia voi vaihtua diktatuuriksi. Esimerkiksi yksinkertaisella enemmistöllä parlamentti voisi esimerkiksi siirtää vaaleja hamaan tulevaisuuteen. Aika näyttää, miten tässäkin kiistakysymyksestä käy ja mitä mahdollista vahinkoa siitä on Israelille. Mielipidemittauksissa oppositio on tällä hetkellä selvästi suositumpi kuin hallitus.

Shalom -terveisin,
Ilkka Vakkuri
https://www.iy.fi/ajankohtaista/miksi-i ... sa-kuohuu/
Kaikki mikä heikentää Jeesuksen ristintyötä - on valetta.

Loista lapseni! Näytä mistä sinut on tehty!
Et ole tuhkaa ja tomua, vaan arvokkaita aineita. Näytä vahvuutesi! Taistele sanani eteen!
Olet uudelleen luotu savesta!
Avatar
Sanna
Valvoja
Viestit: 1326
Liittynyt: 11 Joulu 2021, 09:40

Re: Israelin politiikka

Viesti Kirjoittaja Sanna »

Kuten jo näemme, lakiehdotukset vankilatuomioiden langettamisesta evankelioinnista, Israel tarvitsee rukouksiamme. Rukouksia Jumalan mielenmukaisista päättäjistä ja hallituksesta.
Tämän hetkisen sotatilanteen lisäksi Israelia ravistelee sama inflaatio kuin muitakin maita.

Niin kauan kun maa on yhtenäinen ja turvaa Jumalaan, niin se on vahva. Me näemme, että vihollinen hajottaa rivejä kaikkialla maailmassa ääripuolueiden, äärijärjestöjen, eripuraa aiheuttavien agendojen ja aatteiden kautta. Rukoillaan myös yhtenäisyyttä ja herätystä Israeliin 🙏🙏
Kaikki mikä heikentää Jeesuksen ristintyötä - on valetta.

Loista lapseni! Näytä mistä sinut on tehty!
Et ole tuhkaa ja tomua, vaan arvokkaita aineita. Näytä vahvuutesi! Taistele sanani eteen!
Olet uudelleen luotu savesta!
Vastaa Viestiin