Lähi-idän ja juutalaisen kulttuurin taustaa vasten Jeesuksen sanat ja teot naisia kohtaan ovat suorastaan rajoja rikkovat.
Juutalainen kulttuuri oli patriarkaalista. Tarina kertoo, että jotkin juutalaiset miehet rukoilivat "kiitetty olkoon Jumala, ettei hän ole luonut minua naiseksi.”
Naisen asema siis oli heikko ja hänen paikka oli olla kotona. Naiset olivat vastuussa lasten synnyttämisestä, kasvattamisesta sekä vieraanvaraisen kodin ylläpitämisestä. Miehet eivät saaneet tervehtiä naisia julkisesti. Naisilla ei ollut pääsyä synagoogaan. Kaikki naisen ansaitsemat rahat kuuluivat hänen miehelleen. Miehet pystyivät laillisesti erota naisesta melkein mistä tahansa syystä, yksinkertaisesti antamalla hänelle avioerokirjan. Nainen ei kuitenkaan voinut erota miehestään. Naiset eivät saaneet tutkia pyhiä tekstejä.
Rabbi Eliezer, opettaja, oli tunnettu siitä, että hän sanoi: ”Tooran sana tulisi mieluummin polttaa kuin uskoa naiselle.”
Kuten näemme, naisten kohtelu ei ollut linjassa sen kanssa, että Jumala loi naisen ja miehen omaksi kuvakseen, tasa-arvoisiksi yksilöiksi. Jeesus tuli uhmaamaan näitä malleja. Jeesus kieltäytyi kohtelemasta naisia ala-arvoisina. Ottaen huomioon Jeesuksen ajan selvästi kielteisen näkemyksen naisista, jokainen evankeliumin kirjoittaja todistaa, että Jeesus kohteli naisia kunnioittavasti.
•Jeesus puhui naisille julkisesti. Luuk. 7:11-17
•Hän paransi naisia Luuk. 13:12
•Kun synagogan johtaja suuttui siitä, että Jeesus on paransi naisen sapattina, Jeesus käytti naisesta arvokasta arvonimeä, ”Aabrahamin tytär”. Luuk. 13:16
•Jeesus jätti huomiotta käyttäytymissäännöt keskustellessaan samarialaisen naisen kanssa ja osoitti tämän arvon pyytäessään häneltä juotavaa Joh. 4:9
•Jeesus ei kieltänyt samarialaista todistamasta, vaikka juutalaisessa ajattelussa naisen todistus ei ollut luotettava. Hän halusi rabbien tietävän, että Hän piti myös samarialaisia arvossa. Joh. 4:39
•Naisen sanottiin olevan saastainen verenvuodon takia, mutta Jeesus kohteli verenvuodosta kärsivää naista myötätuntoisesti. Kysyessään kuka Häneen koski, Jeesus ei pelännyt saatumista, eikä muiden hämmästykseksi tuominnut naista tästä, vaan kutsui naista tyttäreksi Luuk. 8:43-48
•Jeesus tunnusti naisten arvon tilanteissa, jotka rituaalilain mukaan vaativat tuomiota, esim. syntinen nainen, joka voiteli Jeesuksen Luuk. 7:36-50 ja aviorikoksesta kiinni jäänyt nainen joka oltiin valmis uhraamaan ilman rikokseen syyllistynyttä miestä Joh. 8:3-11
•Toisin kuin aikansa rabbit, Jeesus opetti naisille Raamattua ja Hänen tapaansa rakastaa. Matt. 12:46-50
•Tarina Martasta ja Mariasta korostaa Jeesuksen hyväksyntää ja siunausta Marian (naisten) halulle oppia kirjoituksia. Istuminen rabbin jalkojen juurella merkitsi, että henkilö oli yksi hänen opetuslapsistaan. Luukas 10:38-42
•Luukkaan 8:1-3:ssa Jeesuksen kuvataan matkustavan kylästä kylään, saarnaavan ja julistavan Jumalan valtakuntaa. Hänen joukossaan oli mm. Maria (Magdalena), josta useita demoneita oli ajettu ulos, Johanna ja Susanna, jotka elättivät heitä varoistaan. Jeesus nosti naisen almun saajasta almun antajaksi. Markus todisti naisista, jotka olivat läsnä Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa: ”Nämä naiset olivat seuranneet Häntä hänen ollessaan Galileassa ja palvelleet häntä” 15:41
Jeesus nosti naisen pois asetelmasta, jossa naisen kuului olla vain kotona palvelemassa miestään.
•Jeesus sanoi samarialaiselle naiselle kaivolla, että hän on Messias. Jeesus sanoi Martalle "Minä olen ylösnousemus ja elämä” Joh. 11:25.
Kaikissa evankeliumeissa näemme, että naiset ovat ylösnousemuksen ensimmäisiä todistajia. Johanneksen evankeliumissa Jeesus ilmestyy Magdalan Marialle ja uskoi koko historian tärkeimmän sanoman Marialle, naiselle ja käski häntä menemään ja kertomaan opetuslapsilleen, että Hän oli noussut kuolleista Joh. 20:11-18
Jeesus vahvisti sitä asemaa, jonka Jumala oli aikanaan luonut. Miehen ja naisen oli tarkoitus olla tasa-arvoisia. Toisin kuin feminismi väittää, naisen ei kuulu olla miehensä yläpuolella, muttei Jumalan tahdon mukaan myöskään huonommassa asemassa.
Jeesus rakastaa yhtälailla miehiä, kuin naisia. Vaikka kulttuurimme Suomessa ei ole yhtä julma kuin Jeesuksen aikana, meillä on silti vakiintuneita käsityksiä siitä, että naisen paikka on "nyrkin ja hellan välissä". Meillä on seurakuntia, joissa nainen kelpaa vain kahvinkeittoon. Ja yhteiskunnallisesti naisen euro/työn arvo on edelleen huonompi kuin miesten.
Meillä on myös sisaria mm islamistisissa maissa, jotka kaipaavat rukouksiamme. He elävät tällä hetkellä koiraakin heikommassa asemassa.
YK:n raportin mukaan 90 prosenttia maailman naisista – eli yhteensä 3,1 miljardia naista ja tyttöä – asuu maissa, joissa on todistettavissa suuria puutteita sukupuolten tasa-arvossa.
Meillä on sisaria, jotka eivät pääse kouluun, eivät saa valita puolisoaan, eivät saa tehdä työtä, eivät pääse seurakuntaan ja eivät saa pukeutua vaatteisiin, joilla voisi edes nähdä eteensä. Meillä on sisaria, joiden lapsuus riistetään 6 vuotiaana, kun heidät pakotetaan avioon ja tätä, ystävät rakkaat tullaan ajamaan myös Suomessa läpi.
Jeesus oli valmis vaarantamaan maineensa pelastaakseen naisten maineen. Hän vapautti monet naiset sairauksista ja hengellisestä pimeydestä. Hän otti pelkääväiset ja unohdetut ja muutti heidät päättäväisiksi ja historian kirjoihin mainituiksi henkilöiksi.
Älä siis koskaan, rakas ystävä epäile arvoasi naisena. Sinä olit osa Jumalan luomistyön finaalia ja Sinä olit syy Jeesukselle taistella oikeuksiesi puolesta. Jumala näkee sinut kauniina luomuksensa. Sinä olet tärkeä, riippumatta asemastasi elämässä.
Kiitetään Jeesusta tänä naisten päivänä siitä, että Hän tuli puolustamaan oikeuksiamme. Kiitetään Häntä siitä, että Hän meni myös meidän puolestamme ristille, vaikka vanha käärme yrittääkin tehdä kaikensa palauttaakseen meidät vanhaan asemaamme. Kiitetään Herraa siitä, että asiamme on näinkin hyvin Suomessa. Ja muistetaan sisariamme, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin.
Hyvää naistenpäivää