24.5.2009 Juutalaiset häät

Johanneksen ilmestys 19:7 Iloitkaamme ja riemuitkaamme ja antakaamme kunnia hänelle, sillä Karitsan häät ovat tulleet, ja hänen vaimonsa on itsensä valmistanut.
 
Juutalaiset häät ovat usein viikon kolmantena päivänä, tiistaina, koska luomiskertomuksessa kolmannen päivän kohdalla toistuu kaksi kertaa "Jumala näki, että niin oli hyvä". Teksti ei kerro, kenen häistä on kyse, mutta sulhanen voisi olla vaikka Jeesuksen opetuslapsi Natanael, joka oli Kaanasta kotoisin. Toisaalta sulhanen voisi olla yhtä hyvin evankeliumin kirjoittaja Johannes, joka oli Jeesuksen serkku, mikä selittäisi Jeesuksen äidin paikalla olon. Juutalaiset häät voidaan viettää kotona, synagogassa tai taivasalla. Seremonian aikana pari seisoo kotia symboloivan baldakiinin alla. Siinä luetaan arameankielinen avioliittosopimus, jossa
mies ja nainen esittävät ikuiset rakkaudenlupauksensa toisilleen. Hääseremonian jälkeen iltamyöhällä hääpari lähtee pitkänä kulkueena kaupunkiin, jossa matkan varrelta poimittiin hääjuhlaan vieraita. Tavallisesti hääkulkueessa oli kymmenen lamppua. Lamput muistuttivat enemmänkin soihtuja, sillä ne oli kiinnitetty keppien päihin. Tienvarsille oli perinteeksi muodostunut kerääntyä nuoria neitoja, jotka tahtoivat tulla hääjuhliin mukaan. Näillä neidoilla oli öljylamput tai soihdut mukanaan, jotta hääpari huomaisi heidät ja he saisivat kutsun tulla mukaan kulkueeseen, joka veisi heidät ihanaan hääjuhlaan.

Johannes 2:1-2 Ja kolmantena päivänä oli häät Galilean Kaanassa, ja Jeesuksen äiti oli siellä. Ja myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat kutsutut häihin.
 

Teiden varsille siis saattoi tulla joukoittain ihmisiä odottelemaan ja onnittelemaan hääparia hääjuhlakutsun toiveessa. Olihan siellä juhlassa heille varattuna loistava hääateria ja muutenkin iloinen juhlatapahtuma, johon usein koko kylä saattoi osallistua. Hääjuhlat pidettiin morsiamen isän talossa.
Mikäli morsian oli neitsyt, häiden jälkeen juhlat kestivät seitsemän päivää. Jos hän oli leski, juhlat kestivät kolme päivää.
Häiden jälkeen sulhanen vei morsiamen juhlallisin menoin kotiinsa. Tämä tapahtui illalla tai yöllä. Koko kylä oli yleensä jalkeilla saattamassa hääparia heidän uuteen
kotiinsa. Hääpari kulki mielellään pisintä reittiä saadakseen mahdollisimman paljon onnentoivotuksia. Monet sukulaiset ja ystävät seurasivat heitä, ja morsiamen kotoa tulevien lisäksi tuli sulhasen kotiväki heitä vastaan ja toivotti heidät tervetulleiksi.

Matteus 22:1-14 Ja Jeesus rupesi taas puhumaan heille vertauksilla ja sanoi: "Taivasten valtakunta on verrattava kuninkaaseen, joka laittoi häät pojallensa. Ja hän lähetti palvelijansa kutsumaan häihin kutsuvieraita, mutta nämä eivät tahtoneet tulla. Vielä hän lähetti toisia palvelijoita lausuen: 'Sanokaa kutsutuille: Katso, minä olen valmistanut ateriani, minun härkäni ja syöttilääni ovat teurastetut, ja kaikki on valmiina; tulkaa häihin'. Mutta he eivät siitä välittäneet, vaan menivät pois, mikä pellolleen, mikä kaupoilleen; ja toiset ottivat kiinni hänen palvelijansa, pitelivät pahoin ja tappoivat. Mutta kuningas vihastui ja lähetti sotajoukkonsa ja tuhosi nuo murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa. Sitten hän sanoi palvelijoillensa: 'Häät ovat valmistetut, mutta kutsutut eivät olleet arvollisia. Menkää siis teiden risteyksiin ja kutsukaa häihin, keitä tapaatte.' Ja palvelijat menivät ulos teille ja kokosivat kaikki, keitä vain tapasivat, sekä pahat että hyvät, ja häähuone tuli täyteen pöytävieraita. Mutta kun kuningas meni katsomaan pöytävieraita, näki hän siellä miehen, joka ei ollut puettu häävaatteisiin. Ja hän sanoi hänelle: 'Ystävä, kuinka sinä olet tullut tänne sisälle, vaikka sinulla ei ole häävaatteita?' Mutta hän jäi sanattomaksi. Silloin kuningas sanoi palvelijoille: 'Sitokaa hänen jalkansa ja kätensä ja heittäkää hänet ulos pimeyteen'. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys. Sillä monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut."


TAKAISIN