3.5.2009 Herran päivä

Herran päivässä on vähintään kaksi vertauskuvallista tasoa. Täytyy ensin käydä katsomaan kuka on oikein Herra. Meillähän nyt ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa, kuka oikein on Herra. Jeesus Kristus on Herra ja vanhassa testamentissa Jumalaa taas on kutsuttiin aina Herraksi. Okei, eli meillä on siis kaksi herraksi kutsuttavaa joka on silti yksi ja sama Herra.
Vaikka vasemmalla oleva kuva on kaikkein valheellisin kuvaus Jeesuksen paluusta niin se siinä on realistista, että tämä juuri kuvastaa sitä Herran päivää.
Herran päivänä Jeesus tulee kaikkine Pyhinensä, jotka olemme me, jotka olemme koottu Taivaaseen kahdessa eri ylösotossa, juuri ahdistuksen vuosien alettua ja juuri Jumalan vihan vuosien alettua. Maailma on tuossa vaiheessa lähes täysin asumiskelvoton ja viljelykelvoton. Kaikki vedet ovat muuttuneet juomakelvottomiksi, eikä missään enää ole vihreää ruohoa. Kuva on siis uskomattoman epätodellinen, jonka vain joku sellainen voi keksiä, jolle Raamatun ilmestyskirja on pelkkä metafora ja kuten Jukka Norvanto ilmoittaa, "pelkkä uni".
Silti nämä, jotka ovat kaikkein eniten pihalla koko lopunaikojen ymmärtämisessä, ymmärtävät juuri parhaiten, mikä on Herran päivä.
Herran päiviä nimittäin on kaksi, kuten on Herrojakin ja kolmas henkinen Herran päivä kolmannessa vertaustasossa. On lihaksi muuttunut Herramme Jeesus Kristus ja sitten on Suuri ja käsittämätön Herra Isä Jumala, jonka Herruus on meille valtavan suuren arvoituksen takana. Meidän Herramme Jeesus Kristus on meille paljon helpompi lähestyä ja häntä ymmärtää. On siis kaksi Herraa ja kolmas Pyhä Henki.
Ihan aluksi kun olemme selvittäneet kuka on Herra ja päässeet olettamukseen, että Herran päivä voisi olla kaksi. Apostolien tekojen luvussa vihjaistaan kahdesta, koska eihän kukaan tarkenna "se suuri ja julkinen", jos ei ole kyse kahdesta käsitteestä. Julkinen Herran päivä ei siis joka tapauksessa ala ennen kuin aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi. Se on selvä.

Apostolien teot 2:20 Aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja julkinen.

Tästä pääsemme alkuun, koska Raamatussa Joel, Aamos ja Sakarja kertovat varmaan eniten tästä Herran päivästä ja päivistä.

Jesaja 13:1-13 Ennustus Baabelista, Jesajan, Aamoksen pojan, näkemä. Pystyttäkää viiri paljaalle vuoren laelle, korottakaa äänenne heille, viittokaa kädellä heitä menemään sisälle ruhtinasten porteista. Minä olen antanut käskyn vihkiytyneilleni ja kutsunut urhoni vihani työhön, ylvääni, riemuitsevaiseni. Kuule, vuorilla käy kuin paljon väen pauhina; kuule valtakuntain, kokoontuneitten kansojen kohinaa: Herra Sebaot katsastaa sotajoukkoansa. He tulevat kaukaisesta maasta, taivaan ääristä, Herra ja hänen vihansa aseet, hävittämään kaiken maan. Valittakaa, sillä Herran päivä on lähellä, se tulee kuin hävitys Kaikkivaltiaalta. Sentähden herpoavat kaikki kädet, ja kaikki ihmissydämet raukeavat. He peljästyvät, kivut ja tuskat valtaavat heidät, he vääntelehtivät kuin synnyttäjä, tuijottavat toisiinsa tyrmistyneinä, kasvot tulenkarvaisina. Katso, Herran päivä tulee, tulee armottomana, tulee kiivaus ja vihan hehku, tekemään autioksi maan ja hävittämään siitä sen syntiset. Sillä taivaan tähdet ja Kalevanmiekat eivät loista valollansa, aurinko on pimeä noustessansa, kuu ei kirkkaana kumota. Minä kostan maanpiirille sen pahuuden ja jumalattomille heidän pahat tekonsa; minä lopetan julkeitten kopeuden ja painan maahan väkivaltaisten ylpeyden. Minä teen kuolevaiset harvinaisemmiksi kuin puhdas kulta, ihmiset harvinaisemmiksi kuin Oofirin kulta. Sentähden minä järisytän taivaat, ja maa järkkyy paikaltansa Herran Sebaotin kiivaudesta, hänen vihansa hehkun päivänä.

Tässä oli kokonainen kuvaus Herran vihan ajasta ja syttymisestä. Huomaa kuinka Jesaja näki ennustuksessaan pystyttää viiri paljaalle vuoren laelle, korottaa ääni ja viittoa kulkemaan ruhtinasten portista sisälle, ennen kuin alkaa Jumalan viha. Ruhtinasten portti kuvastaa pientä porttia, joka on morsiamen portti.

Jeremia 31:6 Sillä päivä on tuleva, jolloin vartijat huutavat Efraimin vuorella: 'Nouskaa, lähtekäämme Siioniin Herran, meidän Jumalamme, tykö'.

Hän on kutsunut vihittynsä ja antanut käskyn urhoillensa Jumalan suureen vihan työhön. Jesaja näki joukon lähtevän liikkeelle taivaan ääristä ja hävittävän kaiken maan. Tätä ennen Suomi tuhlaajapoika on palannut isänsä luo, pystyttää viirinsä Efraimin vuoren paljaalle vuoren laelle (Lapin tunturi) ja ottaa uuden roolin kotonaan pohjoisen äärissä. On hyvin huomioitavaa myös, että esim. Oulun profetia tuli juuri Oulusta, koska siinäkin on puhuttava pohjoisesta ja herätyksestä samalla kun itse on pohjoisessa, joten herätyksen on lähdettävä liikkeelle vielä reilusti Oulua pohjoisemmasta, jotta oululainen voi myös puhua pohjoisesta herätyksestä.

Oulun profeetta kertoi 11.6.1961 Jumalan sanovan, että "Suomi on rakkain kansani Israelin jälkeen." Koska "Efraim ja häneen liittyneet Israelin heimot" ovat kadoksissa, niin Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala ei liene voinut antaa tällaista rakkauden tunnustusta kuin tuhlaajapoika- "lempilapselleen Efraimille" (Jer. 31:16-20), jonka oli luvannut "tuoda takaisin pohjoisesta maasta (=Finland?) aikojen lopussa" ja pitää "esikoisenaan" (Jer. 31:2-9) ennen vanhempaa Juudaa (nyky-Israelia). Vuonna 2008 Chuck D. Pierce ennusti Suomen saavan Israelissa varakkaan Joosefin ja rohkean jerikolaisen portto Raahabin roolit.
Suomi on Herran päivänä keskeisessä roolissaan ja seuraavassa Herran päivää kutsutaan suurena kokonaisuutena, johon Jeremia antaa vastauksen, kenen päivästä tässä kokonaisuudessa on kyse ja mistä alkaa tässä kuvattu Herran päivä:


Jeremia 46:8-10
Egypti nousee niinkuin Niilivirta, sen vedet vyöryvät kuin virrat; se sanoo: 'Minä nousen ja peitän maan, hävitän kaupungin ja siinä asuvaiset'. Hyökätkää, hevoset, ajakaa hurjasti, vaunut! Lähtekööt liikkeelle sankarit, etiopialaiset ja puutilaiset, kilven käyttäjät, ja luudilaiset, jousen käyttäjät, jousen jännittäjät! Tämä päivä on Herran, Herran Sebaotin, päivä, koston päivä, jona hän kostaa vihollisillensa; miekka syö ja tulee kylläiseksi, juopuu heidän verestänsä, kun Herralla, Herralla Sebaotilla, on uhriteurastus pohjoisessa maassa, Eufrat-virran varrella.

Herraa Sebaotia kutsuttiin vanhassa liitossa Jumalan nimellä. Jumalan vihan päivä kestää vihan maljojen ajan, eli kun Egypti nousee ja rikkoo Israelin kanssa tehdyn rauhan, Kiina lähtee liikkeelle ja asettuu Eufrat virran rantaan, siitä alkaa Jumalan vihan vuodet, joita joudutaan lyhentämään, jotta mikään liha voisi pelastua.

Valitusvirret 2:19-22 Nouse, kohota valitushuuto yöllä, kun alkavat yövartiot. Anna sydämesi vuotaa kuin vesi Herran kasvojen edessä. Kohota kätesi häntä kohden pienten lastesi elämän puolesta, kun ne nääntyvät nälkään kaikkien katujen kulmissa. Katso, Herra, ja tarkkaa, ketä olet antanut tämän kohdata: pitäisikö vaimojen syödä oma hedelmänsä, vaalimansa pienet lapset; pitäisikö Herran pyhäkössä tapettaman papit ja profeetat? Maassa, kaduilla, makaa nuorta ja vanhaa; minun neitsyeni ja nuorukaiseni ovat kaatuneet miekkaan. Sinä olet surmannut vihasi päivänä, olet teurastanut säälimättä. Sinä kutsuit kuin juhlapäivän viettoon minun peljättäjäni joka taholta; eikä jäänyt Herran vihan päivänä pelastunutta, ei pakoonpäässyttä. Jotka minä olin vaalinut ja isoiksi saanut, ne minun vihamieheni lopetti.

Nyt menemme Joelin kanssa vielä lähemmäs Herran päivää, siis toista konkreettista Herran Jeesuksen Kristuksen, Herran päivää. Kun meillä on kerran herran Sebaotin vihan päivä nyt tiedossa, niin lähestymme konkreettista kirjaimellista Herran päivää.

Joel 2:1-6 Puhaltakaa pasunaan Siionissa, toitottakaa torvia minun pyhällä vuorellani. Jokainen maan asukas on vapiseva, sillä Herran päivä tulee. Niin, se on lähellä: pimeyden ja synkeyden päivä, pilvien ja pilkkopimeän päivä. Vuorille levinneenä niinkuin aamurusko on lukuisa ja väkevä kansa, jonka vertaista ei ole ollut ikiajoista asti eikä tämän jälkeen enää tule, tulevaisten polvien vuosiin saakka. Sen edellä käy kuluttava tuli, sen jäljissä polttava liekki. Niinkuin Eedenin puutarha on maa sen edessä, sen jäljissä on autio erämaa, eikä jää ketään, joka olisi siltä pelastunut. Ne ovat näöltänsä kuin hevoset, ja niinkuin ratsut ne juoksevat. Ryskyen kuin sotavaunut ne hyppivät vuorten huipuilla, räiskyen kuin tulen liekki, joka kuluttaa oljet; ne ovat kuin väkevä kansa, sotarintaan asettunut. Niitten edessä kansat vapisevat, kaikki kasvot kalpenevat.

Joel kuvaili ydinsodan ja sen tuhon aseet. Eli ennen Herran päivää käydään ydinsota. Liäsksi Joel kuvaa seuraavassa lihavia aikoja, herätystä ja hengenvuodatusta ennen Herran päivää.

Joel 2:19-32 Ja Herra vastasi ja sanoi kansalleen: Katso, minä lähetän teille viljaa, viiniä ja öljyä, niin että te tulette niistä ravituiksi. Enkä minä anna enää häväistä teitä pakanain seassa. Ja mikä pohjoisesta tulee, sen minä karkoitan teistä kauas ja syöksen sen kuivaan ja autioon maahan, sen alkupään Idänmereen ja sen loppupään Länsimereen. Ja siitä nousee löyhkä, nousee katku. Sillä suuria se on yrittänyt. Älä pelkää, maa. Iloitse ja riemuitse, sillä Herra on tehnyt suuria. Älkää peljätkö, metsän eläimet, sillä erämaan laitumet viheriöivät, sillä puu kantaa hedelmänsä, viikunapuu ja viiniköynnös antavat voimansa. Ja te, Siionin lapset, iloitkaa ja riemuitkaa Herrassa, teidän Jumalassanne, sillä hän antaa teille syyssateen, vanhurskauden mukaan, vuodattaa teille sateen, syyssateen ja kevätsateen, niinkuin entisaikaan. Ja puimatantereet tulevat jyviä täyteen, ja kuurna-altaat pursuvat viiniä ja öljyä. Ja minä korvaan teille ne vuodentulot, jotka heinäsirkka, syöjäsirkka, tuhosirkka ja kalvajasirkka söivät, minun suuri sotajoukkoni, jonka minä lähetin teitä vastaan. Ja te syötte kyllälti ja tulette ravituiksi ja kiitätte Herran, teidän Jumalanne, nimeä, hänen, joka on tehnyt ihmeitä teitä kohtaan. Eikä minun kansani joudu häpeään, iankaikkisesti. Ja te tulette tietämään, että Israelin keskellä olen minä. Ja minä olen Herra, teidän Jumalanne, eikä toista ole. Eikä minun kansani joudu häpeään, iankaikkisesti. Näitten jälkeen minä olen vuodattava Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, vanhuksenne unia uneksuvat, nuorukaisenne näkyjä näkevät. Ja myös palvelijain ja palvelijattarien päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni. Minä annan näkyä ihmeitä taivaalla ja maassa: verta ja tulta ja savupatsaita; aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja peljättävä. Ja jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu. Sillä Siionin vuorella ja Jerusalemissa ovat pelastuneet, niinkuin Herra on sanonut; ja pakoonpäässeitten joukossa ovat ne, jotka Herra kutsuu.

Jopa kuu ja arinko pimenevät ennen Herran päivää, joten Herran päivä ei ole kenellekään hyväksi, vaan pahaksi. Toisaalta jos olet juonut myrkkyä, sinun on oksennettava, jotta olosi paranee, eikä oksentaminen ole miellyttävää kenellekään, vaan epämiellyttävää. Silti on oksennettava, jotta myrkky poistuisi ruumiista. Herran päivän on tultava.

Amos 5:18-20 Voi teitä, jotka toivotte Herran päivän tulemista. Miksi hyväksi on teille Herran päivä? Se on oleva pimeys, eikä valkeus- ikäänkuin jos joku pakenisi leijonaa ja häntä kohtaisi karhu, tahi joku tulisi kotiin ja nojaisi kätensä seinään ja häntä pistäisi käärme. Eikö Herran päivä ole pimeys, eikä valkeus, eikö se ole synkeys, jossa ei valoa ole?

Sakarja kertoo Herran Jeesuksen Kristuksen päivän alkamisen hetken hyvin tarkasti. Herran päivä on se päivä kun Jeesuksen Kristuksen jalat koskettavat Öljymäkeä ja se halkeaa suureksi laaksoksi ja Herra alkaa sotia. Pakanakansat ajetaan pakosalle.

Sakarja 14:1-6 Katso, Herran päivä on tuleva, ja sinun saaliisi jaetaan sinun keskelläsi.Minä kokoan kaikki pakanat sotaan Jerusalemia vastaan. Kaupunki valloitetaan, talot ryöstetään, naiset raiskataan, ja puoli kaupunkia lähtee pakkosiirtolaisuuteen, mutta jäljelle jäävää kansaa ei hävitetä kaupungista.Ja Herra on lähtevä liikkeelle ja sotiva näitä pakanoita vastaan, niinkuin sotimispäivänänsä, taistelun päivänä.Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla itää kohti. Ja Öljymäki halkeaa kahtia idästä länteen hyvin suureksi laaksoksi: toinen puoli mäkeä siirtyy pohjoiseen ja toinen puoli etelään päin.Ja te pakenette minun mäkieni väliseen laaksoon, sillä mäkien välinen laakso on ulottuva Asaliin asti. Te pakenette, niinkuin pakenitte maanjäristystä Ussian, Juudan kuninkaan, päivinä. Ja Herra, minun Jumalani, tulee; kaikki pyhät sinun kanssasi.Sinä päivänä ei ole valoa: loistavat tähdet sammuvat.

No entäpä laittoman ilmestyminen? Entäpä Israelin rauha? Raamatussa sanotaan vain, että ennen Herran päivän alkamista ilmestyy laiton. Siitä nimenomaisesta syystä ns. "rapture", morsiamen ylösotto voi tapahtua aina, koska tahansa, milloin vain ja minä hetkenä hyvänsä, kuten esikuvallensa Hanokille kävi. Ainoa ajankohta, jonka Raamattu antaa morsiamelle, on vuoden aika: Laulujen laulu 2:10-13 Rakkaani lausuu ja sanoo minulle: "Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule. Sillä katso, talvi on väistynyt, sateet ovat ohitse, ovat menneet menojaan. Kukkaset ovat puhjenneet maahan, laulun aika on tullut, ja metsäkyyhkysen ääni kuuluu maassamme. Viikunapuu tekee keväthedelmää, viiniköynnökset ovat kukassa ja tuoksuavat. Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule. Tämä on Daavidin laulu kauniille morsiamelleen.
Se aika on Israelin kevätsadonkorjuun aikaa toukokuun lopussa aina kesäkuun alkuun saakka.


TAKAISIN