Mystinen behemotia

Keskustele luomakunnasta, sen synnystä ja Jumalan suunnitelmasta
olli

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja olli »

AOAOAOAOAO kirjoitti:Kysymys. Mitä tarkoitat Kainin jälkeläisten selviämisellä tulvasta ?
1 Moos 4 kirjoitti:17 Ja Kain yhtyi vaimoonsa, ja tämä tuli raskaaksi ja synnytti Hanokin. Ja hän rakensi kaupungin ja antoi sille kaupungille poikansa nimen Hanok.
18 Ja Hanokille syntyi Iirad, Iiradille syntyi Mehujael, Mehujaelille syntyi Metusael, Metusaelille syntyi Lemek.
19 Lemek otti itselleen kaksi vaimoa, toisen nimi oli Aada ja toisen nimi Silla.
20 Ja Aada synnytti Jaabalin; hänestä tuli niiden kantaisä, jotka teltoissa asuvat ja karjanhoitoa harjoittavat.
21 Ja hänen veljensä nimi oli Juubal; hänestä tuli kaikkien niiden kantaisä, jotka kannelta ja huilua soittavat.
Tässä suomen käännöksessä nuo jakeiden 20 ja 21 teonsanat on käännetty preesensissä - aivan oikein suomen kieliopin kannalta.

Tätä 1. Mooseksen kirjaa kirjoitettaessa, Jaabalin ja Juubalin jälkeläiset olivat siis elossa, asuivat teltoissa, harjoittivat karjanhoitoa sekä soittelivat huilua ja kannelta.

Voiko tuota enää suoremmin sanoa ? Jos kaikki Kainin jälkeläiset olisivat tuhoutuneet tulvassa, ei noita ilmaisuja olisi voinut kirjoittaa. Löytyypä vielä muitakin kohtia joista voi saman asian päätellä.
Avatar
AOAOAOAOAO
Site Admin
Viestit: 2192
Liittynyt: 29 Kesä 2016, 19:52
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja AOAOAOAOAO »

Olet kyllä nyt väärässä.

Se, että käytetään tuossa kohdassa preesenssiä ei todellakaan tarkoita, etteikö myös Lemekin jälkeläiset olisi tuhoutuneet tulvassa.

Jakeet on voitu myös kirjoittaa siksi preesenssissä, ikään kuin kirjoittaja olisi kirjoittanut JUURI TUOLLA KYSEISELLÄ HETKELLÄ.


Ilmestyskirja on hyvä esimerkki siitä, että aikamuodot vaihtelevat menneestä tulevaan. Teologian tohtori Erkki Ranta kirjassaan Karitsa ja Leijona kuvaa tätä, kyseessä on Ilmestyskirjan selitysteos.

s. 175 ( Ilm.18:17b-19) lainaus; " Menneen ajan verbimuodoilla kuvataan jälleen tulevia tuomiotapahtumia. Jakeen 18 imperfekti kuvannee jatkuvaa valitusta, kun vielä edellä ennustetaan futuurissa samaa porton kohtaloa ja kuninkaiden valitusta( jae 9 ). Kauppamiesten valitus on edellä preesenmuodossa( jae 11 ) ja futuurissa ( jae 15 ), näissä jakeissa merenkulkijoiden valitus imperfektissä ".

Matt.24:39 " eivätkä tienneet, ennekuin vedenpaisumus tuli ja vei HEIDÄT KAIKKI; NIIN ON MYÖS IHMISEN POJAN TULEMUS OLEVA ". KR33/38

Jeesus olisi valehdellut, jos tulva ei olisi vienyt KAIKKIA.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun kuulen sanottavan joistakin Raamatun kertomuksista, etteivät "oikeasti noin tapahtuneet".

Mmn. eräs pappi saarnassaan "tokaisi"; että "nämä Kainin ja Aabelin kertomus on VAIN esikuva, kertomus", mutta ei todellisuudessa tapahtunut.

Mutta, Jeesus todisti myös Kainista ; ----->

Matt.23:35 että teidän päällenne tulisi kaikki se vanhurskas veri, joka maan päällä on vuodatettu vanhurskaan Aabelin verestä Sakariaan, Barakiaan pojan, vereen asti, jonka te tapoitte temppelin ja alttarin välillä.

Jeesukselle tuokin VT:n kertomus oli täyttä TOTTA.
Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Matt.28:19

https://www.youtube.com/watch?v=MKLwutE ... -S&index=1 Psalmi.135, kuoro
olli

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja olli »

No, tässä kohden en lähde kommentoimaan aivan toisella ajalla ja toisella kielellä kirjoitettua ilmestyskirjaa sen enempää, kuin että tuossahan asia on aika luonnollinen, koska Johannes näkee asioita tulevaisuudessa ja kirjoittaa niistä vasta "jo-tapahtuneina" asioina sen jälkeen kun hänen ilmestyksensä ovat jo kauan olleet ohi.

Minäkin voisin sanoa jostakin kuvitteellisesta "näystäni": "Minä näin, miten he tulivat huoneeseen sen jälkeen kun olivat astuneet ovesta sisään ja silloin he huusivat: "..." ja he menivät (suomen kielessä ei ole futuuria: "tulivat menemään") toisesta ovesta ulos. Paljonko sait aikamuotoja tuohon ? ;)

Mutta itse asiaan. Tuo argumenttisi ei suinkaan ole vahvin mielipidettäni vastaan esitetty argumentti, vaan jotkut esittävät, että kun puhutaan "kantaisästä" (a-bi, vrt. ab-ba, mutta abi:n alkuperä on itse asiassa tuntematon), esitetään että kyse ei olisi geneettisestä teltoisssa asuvien ja karjanhoitoa harjoittavien (=paimentolaisten) kantaisästä, vaan että kyseinen henkilö olisi ikäänkuin "aloittanut perinteen". Tämä tökkii kuitenkin pahasti heti seuraavassa jakeessa:
1 Moos 4 kirjoitti: Myöskin Silla synnytti pojan, Tuubal-Kainin; hänestä tuli kaikkinaisten vaski-ja rauta-aseiden takoja. Ja Tuubal-Kainin sisar oli Naema.
Eli tuossa Tuubal-Kainisita kertovassa lauseessa käytetään ilmaisua joka on hänen ammattinsa, ei suinkaan puhuta mistään "isästä" (kantaisästä); vain Juubalista ja Jaabalista puhutaan tuolla tavalla. Kuitenkin voidaan olettaa että asia kirjattiin ylös siksi että se oli merkityksellinen; eli ilmeisesti Tuubal-Kain oli sen ajan "Einstein" joka oppi takomaan raudasta aseita (vaskesta viis, sillä vasta paljon myöhemmin osattiin käsitellä rautaa, kun taas vaski oli ihan peruskauraa tuohon aikaan). Todellinen alansa pioneeri siis, mutta häntä nimenomaan EI mainita "kantaisäksi".

Lisäksi Juubalin kohdalla tekstissä erityisesti mainitaan kal (kaikki), eli hänestä tuli nimenomaan aivan kaikkien niiden kantaisä jotka kannelta ja huilua soittavat. Tätä ei taas mainita Jaabalin kohdalla, eli hänen kohdallaan lienee kyse mahdollisesti "enemmistöstä". Kyseessä on siis kolme erilaista ilmaisua, joista kaksi viittaa selkeästi todelliseen geneettiseen perintöön.
olli

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja olli »

Mainittakoon nyt sen verran vielä, että jos englannin kieli taipuu, kannattanee lukea Mesopotamian suurista tulvista noin kolmisen vuosituhatta ennen ajanlaskumme alkua. Tuohon aikaan tuhoutui laajoja maa-alueita valtavien vesimassojen vyöryessä alueelle, oletettavasti myös sateiden saattelemana, mikä tuhosi käytännössä kaiken tuolla alueella.

Kyseinen tuhotulva on arkelologian ja geologistenkin tutkimusten vahvistama, tieteen hyväksymä tosiasia. Mutta se ei ollut maailmanlaajuinen; joskin siellä arkissa ollut henkilö ei olisi nähnyt maata missään, johtuen maan kaarevuussäteestä.

Pidän siis erittäin todennäköisenä, että Jumala varoitti Nooaa asiasta noin sata vuotta etukäteen, ja että perimätiedon alkuunpanija - siis Nooa ja hänen jälkeläisensä - olisivat mitä todennäköisimmin pitäneet maata litteänä ja sen kautta kuvitelleet tulvan peittäneen koko maan. On kuitenkin fyysinen mahdottomuus, että vesimassat olisivat peittäneet kaiken maan, aina kahdenksan kilometriä ylittävien vuortenkin yli - eikä sellainen vesimäärä olisi yksinkertaisesti voinut enää ikinä painua maan alle. Maa kun on vettä painavampaa, ja sillä siisti. ;)

Mutta paikalliseen tuhotulvaan taas tuo tieteellinen fakta osuu kuin nyrkki silmään.
näkymätön ninni

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja näkymätön ninni »

Mielenkiintoisia pohdintoja kehkeytyi tähän Behemotiin liittyen. Oli mukava lukea näitä pohdintoja.

Mutta taisi jäädä kuitenkin vielä arvoitukseksi missä vaiheessa dinosaurukset tuhoutuivat.

Kaikki taisivat kuitenkin olla yksimielisiä, että Behemot oli dinosaurus? :geek:
Samuli

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja Samuli »

Tälläiseen törmäsin eilen, liittyen tuohon dinojen tuhoutumiseen. En ole kyllä itse asiaa juurikaan tutkinut.
http://yle.fi/uutiset/3-9350194
Pigeon
Viestit: 887
Liittynyt: 18 Syys 2016, 10:37

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja Pigeon »

Ei nyt liity aiheeseen, mutta minä aikana tämä on elänyt?
5metrinen ihmisluuranko löytynyt Australiassa. :o
http://worldnewsdailyreport.com/5-meter ... australia/
Samuli

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja Samuli »

Lyhyt vastaus Daavidin ja Goljatin aikoihin ja sitä ennen. Tuossa oli myös muuten tuollainen teoria, että meteori olisi tuhonnut nämä jättiläiset 2500-3500 vuotta sitten tms.

Tossa lisää jos haluaa hieman noita jättiläisiin liittyviä asioita tutkia.
http://www.genesis6giants.com/index.php?s=388
Birge

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja Birge »

[quote="näkymätön ninni"]Olen monasti ihmetellyt Jobin kirjassa esiintyvän Behemotian kuvausta; Mikä eläin tuo mahtaa olla?
Raamatun käännös 1992 on kääntänyt Behemotian virtahevoksi, johon kuvaus ei mitenkään sovi...

https://www.youtube.com/watch?v=-VwuySb_O00
Avatar
-jarmo-
Site Admin
Viestit: 4650
Liittynyt: 09 Helmi 2016, 12:19
Paikkakunta: Taivastenvaltakunta
Viesti:

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja -jarmo- »

Birge hyvä. Kun lainaat jonkun tekstiä, niin kuin nytkin, niin lisää lainauksne loppuun komento [/quote] jolloin tuo muuttuu lainaukseksi:
näkymätön ninni kirjoitti:Olen monasti ihmetellyt Jobin kirjassa esiintyvän Behemotian kuvausta; Mikä eläin tuo mahtaa olla?
Raamatun käännös 1992 on kääntänyt Behemotian virtahevoksi, johon kuvaus ei mitenkään sovi...
näkymätön ninni

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja näkymätön ninni »

Kiitos Birge tuosta linkistä, vaikuttaa mielenkiintoiselta... :)

Kunhan saan rauhallisen hetken tässä perheen, kodin ja työn pyörityksessä, niin kuuntelen sen ajan kanssa! ;)

Ja vielä kerran; iloitsen siitä että olet löytänyt tänne meidän joukkoon! :D
Samuli

Re: Mystinen behemotia

Viesti Kirjoittaja Samuli »

Brontosauruksen yö by Vesku
https://www.youtube.com/watch?v=ekEw2hrU5vk

Pieni kevennys tähän väliin...sanotus on kylläkin aika ajan kohtainen.
Vastaa Viestiin